”In cei 10 ani de la introducerea vaccinarii HPV, aceasta a prevenit 445.000 de cazuri de cancer de col uterin si aproape 200.000 de decese provocate de aceasta boala”, a declarat doctorul F. Xavier Bosch, cercetator ICO (Institutul Oncologic Catalan) prezent la Bucuresti, la cea de-a X-a Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie.

Considerat „parintele vaccinarii HPV” datorita cercetarilor stiintifice din cadrul programului de studii epidemiologice a Agentiei Internationale de Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), ce au avut un rol catalitic in initierea primelor studii clinice destinate crearii vaccinului HPV, acesta a sustinut necesitatea demararii unui program de rutina de vaccinare HPV a fetitelor si femeilor din Romania pentru a le oferi cea mai buna protectie impotriva bolilor provocate de acest virus.

”In cei aproape 10 ani de la inceperea vaccinarii HPV, aproape 118 milioane de fetite si femei au beneficiat de vaccin, astfel incat s-a reusit prevenirea a aproximativ 445.000 de cazuri de cancer de col uterin si a 184.000 de decese in randul populatiei vaccinate la nivel mondial. Din pacate, alte 675.500 de cazuri de cancer de col uterin nu au fost prevenite, din cauza ratei scazute de vaccinare HPV la nivel mondial, cat si din cauza unor programe care nu utilizeaza vaccinul cu cea mai mare acoperire posibila”, a declarat Dr. Xavier Bosch in cadrul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie.

Bosch a adaugat ca in cei 10 ani de la introducerea vaccinarii HPV, aceasta si-a demonstrat eficacitatea si siguranta si are, deja, rezultate spectaculoase in tarile in care este monitorizata eficienta vaccinarii. In Australia, o tara ce a implementat astfel de programe, s-a putut inregistra scaderea prevalentei tipurilor incluse in vaccinul HPV de la 28.7% la 7% si o reducere de aproape 12% a prevalentei tuturor tipurilor HPV, in randul femeilor cu varsta de pana in 26 de ani vaccinate.

Potrivit unui comunicta remis 9am, doctorul F. Xavier Bosch, consultant senior in cadrul Programului de Cercetare a Epidemiologiei in Cancer (CERP) la Institutul Oncologic Catalan (ICO) din Barcelona si editorul executiv Centrului de Informare despre HPV si Cancer a discutat in cadrul celei de a X-a Conferinte Nationale de Microbiologie si Epidemiologie cu cei mai importanti lideri ai comunitatii medicale din Romania despre povara bolilor provocate de infectia cu HPV la nivel mondial, dar si local, despre profilurile de siguranta si de eficacitate ale vaccinurilor disponibile si despre implicatiile economice ale vaccinarii HPV la nivelul sistemului de sanatate publica.

Citeste si:
690 de fete, cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani, vor fi vaccinate a
690 de fete, cu varste...

***
Dr. F. Xavier Bosch este absolvent al Universitatii de Medicina din Barcelona (1972), fiind specializat in medicina generala si oncologie clinica. In 1978 a absolvit un Master in Sanatate publica la Universitatea din California si are un PHD obtinut in cadrul Universitatii Autonome a Barcelona (1991). Dr. F. Xavier Bosch a fost unui dintre initiatorii programului de studii epidemiologice din cadrul IARC ce a stabilit legatura de cauzalitate dintre HPV si cancerul de col uterin invaziv si a monitorizat variatiile la nivel mondial a tipurilor HPV in cancerul de col uterin. Studiile sale au jucat un rol esential in initierea primelor cercetari destinate crearii vaccinului HPV, cat si in evaluarea celor mai performante instrumente de screening pentru cancerul de col uterin. In acest sens, Dr. Bosch a colaborat cu cele mai importante organizatii internationale cu interes in domeniul sanatatii publice, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), Organizatia Pan-Americana a Sanatatii (PAHO), Organizatia Europeana de Cercetare a Infectiilor si Neoplaziilor Genitale (EUROGIN) precum si multe altele.

Citeste si:
Oamenii de știință au descoperit un test de sânge care poate...
Oamenii de știință au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.