O noua scurgere de informatii continua investigatia Panama Papers, peste 13 milioane de documente indicand legaturi dintre Rusia si miliardari din anturajul presedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiatilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar si ale altor peste 120 politicieni din intreaga lume, scrie Rise Project.

Investigatia, denumita Pradise Papers, releva ca Apple, Nike, Uber, dar si alte companii globale incearca sa evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre retelele offshore duce catre secretarul american pentru comert, miliardarul Wilbur Ross, iar cel putin 12 consilieri, membri de cabinet si finantatori importanti ai lui Donald Trump apar in documentele secrete.

Cele mai multe dezvaluiri provin din arhiva casei de avocatura Appleby si a unui furnizor de servicii offshore numit Estera, scriu jurnalistii de la Rise Project.

Ce investitii are Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari in companii ce ofera servicii medicale si credite pentru nevoi personale, arata documentele Appleby. Fisierele companiei mai arata ca, din 2007, fondul de investitii al reginei a varsat bani intr-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la randul ei, intr-o afacere ce vindea britanicilor produse in rate cu o dobanda de pana la 99,9 la suta. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticata in trecut pentru afacerile facute pe spinarea britanicilor saraci insa nu s-a stiut, pana acum, faptul ca banii coroanei au sprijinit-o, scrie News.ro.

Un purtator de cuvant al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ in acest proiect, ca fondul coroanei are o investitie in Insulele Cayman, dar ca nu cunoaste implicarea in BrightHouse.

Printre monarhii si politicienii conectati la acesta lume offshore se numara si Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiara a doua structuri offshore cu ajutorul carora a ascuns faptul ca detinea o proprietate imensa in Marea Britanie.

In Statele Unite, documente ale Appleby arata cum Wilbur Ross, secretarul pentru comert al SUA a folosit un lant de entitati din Insulele Cayman pentru a detine actiuni in Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai carei clienti se numara Sibur, printre ai carei patroni se numara Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar si Gennady Timchenko, noteaza Rise Project.

Documentele au scos la iveala si alte legaturi dintre SUA si Rusia in ceea ce priveste relatiile de afaceri

In 2011, un fond de investitii al mogulului IT Yuri Milner actionand ca intermediar pentru una din bancile guvernului rus, VTB Bank, cand aceasta a investit 191 de milioane de dolari in reteaua sociala Twitter. VTB este implicata si in rafinaria romaneasca Rafo Onesti, ca principal finantator in ultimii ani ai actionarilor rusi, scriu jurnalistii Rise Project.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Documentele mai arata cum o subsidiara a gigantului rus Gazprom a infiintat o companie paravan care a investit intr-o firma legata de Yuri Milner si care a detinut actiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Tot Milner a investit 850 mii de dolari in Cadre, o companie imobiliara al carei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

ParadisePapers contine fisiere din arhivele a doua companii ce se ocupa cu servicii pentru afaceri de tip offshore in insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum si documente din 19 registre ale companiilor din jurisdictii ce deservesc economia subterana a lumii. Arhiva a fost obtinuta de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alaturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists si alti 380 de jurnalisti din 67 de tari, printre care si RISE Project.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.