Un tribunal turc a condamnat miercuri la inchisoare pe viata 40 de persoane pe care le-a gasit vinovate ca au incercat sa-l asasineze pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan intr-unul dintre cele mai spectaculoase episoade ale puciului esuat de la 15 iulie 2016, relateaza AFP.

In total 47 de persoane - inclusiv predicatorul Fethullah Gülen, desemnat de Ankara drept organizatorul puciului, dar si un fost consilier personal al lui Erdogan - au fost judecate la Mugla (sud-vest) intr-un proces care a avut loc in conditii importante de securitate.

Tribunalul i-a condamnat pe 40 dintre inculpati la inchisoare pe viata, potrivit agentiei Dogan.

Cine sunt persoanele condamnate

Intre ei se afla fostul general de brigada Gökhan Sönmezates, desemnat drept sef al grupului de pucisti care a avut ca misiune sa-l ”prinda sau ucida” pe Erdogan.

Ali Yazici, un fost consilier personal al presedintelui turc, a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, potrivit Dogan, iar alt militar la 15 ani de inchisoare.

Tribunalul l-a achitat, in schimb, pe un fost militar si a disociat de proces dosarele a patru inculpati, intre care si al predicatorului Gülen, potrivit Dogan. Exilat in Statele Unite, Fethullah Gülen, care respinge orice implicare in puci, este judecat in contumacie.

Este vorba despre cel mai important proces din Turcia dupa tentativa de lovitura de stat care s-a soldat cu 250 de morti - fara pucisti.

In noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, in timp ce militari rebeli incercau sa preia controlul asupra unor centre ale puterii la Istanbul si Ankara, un comando de militari pucisti a luat cu asalt hotelul in care Erdogan isi petrecea concediul impreuna cu familia, la Marmaris (sud-vest).

Potrivit lui Erdogan, pucistii, care aveau ca misiune sa-l ucida sau sa-l captureze, au sosit imediat dupa plecarea sa de la hotel. Doi politisti desemnati sa-l protejeze pe presedintele turc, care au ramas la hotel, au fost ucisi in atacul armat.

In timp ce Erdogan se intorcea triumfal la Istanbul, pucistii s-au dispersat in mediul rural in zona Marmaris, pentru a se ascunde unii intr-o grota, altii in tufisuri. Ei au fost gasiti infometati, cu fetele emaciate si au fost batuti crunt, scrie News.ro.

Streanguri

Acuzatii, intre care se afla 37 de fosti militari, au fost judecati cu privire la 17 capete de acuzare, inclusiv ”atentat la persoana presedintelui”, ”incalcarea Constitutiei” si ”asasinarea unei persoane depozitare a autoritatii publice”.
Citeste si:
Finlanda şi Suedia semnează protocoalele de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia semnează...

Sedinta de miercuri a fost mutata la sediul Camerei de Comert si Industrie din Mugla, mai spatioasa decat tribunalul local, iar lunetisti de elita au fost postati pe acoperisurile cladirilor vecine, potrivit agentiei Anadolu.

Procesul, care a fost deschis in februarie, s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata. Manifestanti cer, la fiecare sedinta, reintroducerea pedepsei cu moartea.

Zeci de persoane, unele agitand streanguri, s-au adunat din nou in apropierea camerei de Comert de la Mugla, miercuri, pentru a-i scuipa pe acuzati, potrivit unor imagini difuzate de agentia de presa Dogan.

O violenta polemica a izbucnit vara trecuta, dupa ce unul dintre militarii judecati s-a prezentat la tribunal purtand un tricou pe care scria cuvantul ”erou”.

Erdogan a ordonat, ca raspuns, ca persoanele judecate de ”terorism” sa poarte un combinezon ca cel al detinutilor de la inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay (Cuba). Aceasta masura nu a intrat inca in vigoare.

Citeste si:
Bărbatul care l-a omorât pe fostul iubit al Oanei Radu, închisoare...
Închisoare pe viață pentru...

In urma puciului esuat, autoritatile au lansat o riposta implacabila impotriva presupusilor sustinatori ai lui Gülen, un fost aliat al presedintelui Erdogan, devenit oaia sa neagra incepand din 2013.

Epurari de o amploare fara precedent au fost lansate cu scopul de a ”curata” institutiile care, potrivit Guvernului turc, au fost infiltrate de miscarea gulemista inca din anii '70.

Incepand din iulie 2016, aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate, iar alte peste 140.000 au fost concediate sau suspendate.

Aceste epurari au provocat ingrijorarea tarilor occidentale si aparatorilor drepturilor omului care acuza Guvernul turc ca profita de starea de urgenta in vigoare de peste un an ca sa reduca la tacere orice voce critica in tara.

Dupa puciul esuat, liderii principalului partid prokurd (HDP) au fost arestati, iar mai multe institutii de presa critice au fost inchise.

Citeste si:
Turcia: Peste 500.000 de oameni au fost retinuti dupa puciul esuat...
Turcia: Peste 500.000 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.