Judecatorii Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) au decis sa dea dreptate in apel unui inginer roman care a reclamat incalcarea secretului corespondentei si atingeri aduse vietii private, dupa ce a fost concendiat in august 2007 pentru ca a discutat, in timpul programului de lucru, cu fratele si logodnica sa pe Yahoo Messenger, se arata intr-o decizie publicata marti pe site-ul CEDO.

In acest sens, cei sapte judecatori ai Marii Camere a CEDO au concluzionat ca exista o incalcare a articolului 8 al Conventiei, intrucat instantele romane nu au reusit sa realizeze un echilibru corect intre interesele in cauza atunci cand au analizat decizia angajatorului de a-l concedia pe Bogdan Barbulescu dupa ce i-a monitorizat corespondenta privata de pe Yahoo Messenger.

Judecatorii au mentionat drept interese contradictorii in acest caz dreptul respectarii vietii private si a secretului corespondentei inginerului roman, precum si dreptul angajatorului de a lua masuri pentru a asigura functionarea propice a companiei sale.

Autoritatile nationale nu au protejat in mod adecvat dreptul la viata privata si la secretul corespondentei, pentru ca nu au luat in calcul faptul ca Bogdan Barbulescu nu a fost informat despre natura si proportia monitorizaii si nici despre posibilitatea angajatorului de a citi mesajele propriu-zise trimise de acesta pe aplicatia de chat Yahoo Messenger.

Marea Camera a CEDO argumenteaza ca aceasta decizie nu inseamna ca angajatorii nu pot monitoriza corespondenta angajatilor sau ca nu pot concedia angajati care folosesc accesul la internet la munca in scopuri private. Insa, masurile de monitorizare trebuie sa fie insotite de garantii de protectie impotriva abuzurilor.

Aceasta decizie este surprinzatoare, avand in vedere ca judecatorii CEDO au decis in prima instanta ca un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile de pe internet ale salariatilor, daca acestea au loc in timpul programului de lucru.

Bogdan Barbulescu discuta pe chat cu iubita si cu fratele, in timpul programului de lucru

Bogdan Barbulescu a fost concendiat in august 2007, dupa ce angajatorul sau a descoperit ca utiliza un serviciu de "chat" pentru a discuta nu doar cu contactele sale profesionale, ci si cu un frate sau cu logodnica. Regulamentul de ordine interioara "interzicea folosirea resurselor acesteia in scopuri personale".
Citeste si:
Mihai Sora, despre cazul de la Caracal: "Ceea ce ramane in minte,...
Mihai Sora, despre cazul de...

Dupa ce a contestat concedierea in justitia din Romania, tanarul a sesizat CEDO pentru o atingere a vietii sale private. El considera ca fostul patron i-a incalcat secretul corespondentei. Insa, la fel ca instantele romanesti, judecatorii europeni i-au respins acest argument in prima instanta, revendind asupra deciziei in apelul lansat la Marea Camera a CEDO.

Este "neabuziv ca un angajator sa doreasca sa verifice daca angajatii sai isi indeplinesc sarcinile profesionale in timpul orelor de munca", a a argumentat in prima instanta CEDO.

Acum, judecatorii Marii Camere au precizat ca pentru a judeca daca o masura de monitorizare a conversatiilor private ale salariatiilor este adecvata, instantele nationale trebuie sa ia in considerare daca angajatii au fost informati cu privire la posibilitatea ca patronii sa-i supravegheze comunicatiile la munca si care este proportia monitorizarii.

Citeste si:
Un miliard de useri ai Yahoo au fost victime ale unui atac informatic
Un miliard de useri ai Yahoo...

De asemenea, trebuie sa fie luate in considerare si consecintele monitorizarii asupra salariatului si daca acesta a avut parte de garantii de protectie, in special atunci cand activitatile de monitorizare ale angajatorului sunt de natura intruziva.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.