Marile democratii europene - cu exceptia Germaniei, din motive istorice - nu ezita sa recurga la armata si s-o puna sa patruleze pe strada, de teama atentatelor jihadiste, scrie AFP, care prezinta situatia in aceste tari.

Insa aceasta prezenta a militarilor in centrele oraselor lor - in vederea unor misiuni pentru care nu sunt pregatiti - face adesea obiectul unor critici si ramane, in mod teoretic, limitata in timp.

Franta

Militari patruleaza pe strada, in Franta, de la atentatele din 1986.

Operatiunea "Sentinelle", care a inceput in ianuarie 2015, la o zi dupa atacul de la saptamanalul satiric Charlie Hebdo, numara in prezent 7.000 de militari care patruleaza in locuri sensibile, precum situri turistice, gari, aeroporturi, scrie News.ro.

Dupa ce a ajuns la peste 10.000 de militari, operatiunea urmeaza sa fie ”revizuita in profunzime” dupa vacanta parlamentara de vara, a anuntat presedintele Emmanuel Macron.

Numerosi experti ii pun la indoiala eficienta si dau asigurari ca militarii sunt, inainte de orice altceva, tinte si ca "Sentinelle" impune armatei franceze niste contrangeri prea dure.

Belgia

Militarii au fost mobilizati pe strazi in puncte startegice in Belgia, pe 17 ianuarie 2015, dupa dezmembrarea unei celule teroriste suspectate ca pregatea atentate.

Operatiunea, numita "Vigilant Guardian", mobilizeaza in prezent 1.100 de militari, cu un cost estimat la aproximativ 100 de milioane de euro in cei peste doi ani.

Ea este temporara si este prelungita luna de luna.

Marea Britanie

Operatiunea "Temperer plan", organizata in urma atentatelor din ianuarie 2015, la Paris, poate sa permita mobilizarea a pana la 5.100 de militari pe strazile din regat, pentru ca sa le acorde un ajutor puternic fortelor de ordine.

Dupa atentatul de la Manchester, in mai, 1.000 de militari au fost mobilizati, pe o perioada scurta, in vederea securitzarii orasului.

Germania

Bundeswehrul nu este autorizat - de catre Constitutia de dupa Razboi - sa intervina pe teritoriul german, mai putin in cazul unei amenintari ”impotriva ordinii democratice a statului federal” sau in actiuni umanitare.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Functiile armatei germane sunt, asadar, in mod clar deparate de cele ale politiei.

Insa, ipoteza unui recurs la armata in vederea unui rol de varf, de coordonare, fara scoaterea militarilor in strada, este studiata in toate cele 16 landuri ale tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.