Joi, au intrat in vigoare noile restrictii cu privire la intrarea in SUA, prevazute in decretul antiimigratie. Calatorii din tarile vizate si asociatiile de refugiati sunt ingrijorati de riscul unor situatii arbitrare. 

Decretul oficial a intrat in vigoare joi seara, la ora 20:00, ora Americii. Acesta are misiunea de a interzice temporar intrarea in SUA a cetatenilor din sase tari musulmane, intre care se numara: Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia si Yemen, precum si a refugiatilor din intreaga lume.

Amploarea sa a fost limitata de magistrati, astfel ca textul nu vizeaza pe oricine poate dovedi "o relatie valabila cu o persoana sau o entitate in Statele Unite". Cei care vin in vizita la un membru al familiei pot intra; la fel si studentii, care sunt admisi la universitati din SUA.

Anumiti termeni au avut nevoie de explicatii suplimentare, astfel ca, prin "familie apropiata" intelegem "parinti, soti, copii, fii sau fiice, gineri, nurori si membri ai familiei" se precizeaa intr-o telegrama diplomatica.

Pentru "relatie valabila" administratia foloseste sinonime precum "formala, documentata si stabilita in circumstante obisnuite si nu cu scopul de a evita decretul". Astfel, o simpla rezervare la un hotel nu va fi suficienta pentru ca un turist, originar din aceste tari, sa obtina viza.

Trierea se face la nivelul ambasadelor din strainantate, astfel ca Guvernul se asteapta la un impact limitat pe teritoriul american.

Cu toate acestea, pe unele aeroporturi, lumea este in expectativa: ”Lumea este cu ochii pe Statele Unite”, declara pe Aeroportul Kennedy de la New York, Murad Awawdeh, din cadrul New York Immigration Coalition.

Rama Issa, directoarea Arab American Association of New York si-a manifestat, de asemenea, nemultumirea fata de decizie, mentionand ca ”aceasta administratie este pe cale sa redefineasca ce este o familie. Eu am fost crescuta de bunicii mei, deci nu-mi pot imagina sa fie considerati ca nefacand parte din familie”, potrivit digi24.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.