Politia care ancheteaza atentatul de la Manchester Arena nu mai impartaseste informatii cu Statele Unite din cauza unor dezvaluiri in presa, relateaza BBC News.

Oficiali britanici si-au exprimat furia dupa ce fotografii care par sa surprinda obiecte folosite in atac au fost publicate an ziarul The New York Times (NYT).

Aceste informatii au fost dezvaluite dupa ce numele autorului atacului, Salman Abedi, a fost divulgat presei americane la 24 de ore dupa atac, in care au fost ucise 22 de persoane - inclusiv copii -, iar alte 64 au fost ranite.

Tereza May urmeaza sa-si prezinte ingrijorarea pe aceasta tema presedintelui american Donald Trump joi, la summitul Nato de la Bruxelles.

Politia din Manchester spera sa-si reia in mod normal relatiile in domeniul schimbului de informatii ”curand”, insa este ”furioasa” in prezent, scrie BBC.

In total opt persoane se afla in arest in urma atentatului, comis de catre Abedi, in varsta de 22 de ani, care s-a nascut la manchester si este de origine libiana.

Doua persoane care l-au cunoscut pe Abedi la colegiu au sunat, separat, la o linie de urgenta, pentru a avertiza politia in legatura cu opiniile sale extremiste.

Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, s-a declarat ”iritata” de dezvaluirea identitatii lui Abedi in pofida dorintei Londrei si a indemnat Washingtonul ”sa nu se repete”.

Insa imaginile - in care apar fragmente pline de sange dintr-o bomba si un rucsac in care a fost ascunsa - au fost divulgate ulterior NYT, ceea ce a provocat furie la Whitehall si in randul sefilor politiei britanice.

Potrivit corespondentului BBC in domeniul securitatii Gordon Corera, oficiali britanici cred ca agentii americane in domeniul aplicarii legii si nu Casa Alba se afla in spatele acestor divulgari.

O sursa de la Whitehall a apreciat ca a doua divulgare este de ”cu totul alt nivel” a declarat pentru BBC ca a provocat ”neincredere si uimire” in Guvernul britanic.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Aceasta sursa a declarat ca aceasta problema este ”ridicata la fiecare nivel relevant de catre autoritatile britanice si omologii lor”.

Consiliul National britanic al Sefilor de Politie a denuntata aceasta ”divulgare neautorizata” drept o incalcare a increderii, care ar fi compromis o ”ancheta antiterorista majora”, scrie News.ro.

Detectivi antitero au subliniat in trecut importanta faptului ca in unele cazuri numele suspectilor sa nu fie divulgate presei.

Aflarea acestor informatii de catre public dupa 36 de ore poate permite arestarea complicilor suspectului, care altfel afla ca-i cauta politia.

Primarul manchesterului Andy Burnham a declarat ca aceste divulgari l-au ingrijorat puternic si ca a discutat acest subiect cu ambasadorul Statelor Unite la Londra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.