Presa internationala a scris despre problemele pe care le-a avut sambata baschetbalistul din NBA Enes Kanter, care nu a putut intra in Romania si a ramas cateva ore in aeroport deoarece pasaportul i-a fost anulat. Jurnalele mentioneaza faptul ca baschetbalistul este un sustinator al lui Fethullah Gulen si un critic al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, un site din Turcia numindu-l pe sportiv "fiul spiritual al lui Gulen". Kanter a anuntat ca va sustine o conferinta de presa la New York.

"Jucatorul din NBA Enes Kanter, eliberat dupa ce a fost retinut in Romania", a titrat New York Times. Potrivit jurnalului american, NBA a anuntat ca a colaborat cu Departamentul de Stat pentru a obtine eliberarea lui Kanter si pentru a se asigura ca sportivul ajunge in siguranta la Londra. "Kanter, care a implinit sambata 25 de ani, este cunoscut ca sustinator al lui Fethullah Gulen, clericul stabilit in SUA pe care Erdogan l-a acuzat ca a orchestrat tentativa esuata de lovitura de stat de anul trecut. Daca Enes Kanter ar fi fost deportat in Turcia in loc sa fie lasat sa isi continue calatoriile, el ar fi putut ajunge la inchisoare. Autoritatile din Turcia au arestat mii de oameni despre care se crede ca il sustin pe Gulen", adauga New York Times.

Washington Post scrie ca jucatorul se afla la Londra si va reveni in SUA, unde, duminica, va sustine o conferinta de presa la New York.

New York Daily News noteaza ca jucatorul de la Oklahoma City Thunder a fost eliberat de politia romana de frontiera dupa ce o anulare brusca a pasaportului sau a dus la retinere.

Kanter, care a implinit 25 de ani sambata, a primit permisiunea de a se imbarca spre Londra, dupa ce a postat un filmulet de 45 de secunde pe Twitter despre ciudata intamplare de la Bucuresti, adauga ziarele din SUA, scrie News.ro.

Citeste si: [Video] Motivul pentru care un baschetbalist din NBA nu a putut intra in Romania

Presa americana scrie ca nu este prima data cand Enes Kanter are probleme din cauza opiniilor sale despre Recep Tayyip Erdogan. In iulie 2016, el a primit amenintari cu moartea dupa ce a criticat guvernul la scurt timp dupa un atac terorist in Turcia. In august, tatal lui Kanter, Mehmet, a condamnat public opiniile politice ale fiului sau, afirmand intr-o scrisoare deschisa ca fiul sau a fost "hipnotizat" de Gulen. "Cu rusine cer scuze presedintelui nostru si poporului turc pentru ca am un astfel de fiu", a scris Mehmet Kanter.

Citeste si:
Presa internationala, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale...
Presa internationala, dupa...

The Oklahoman, citandu-l pe asistentul lui Kanter, Hadis Fetic, noteaza ca guvernul turc a raportat pasapoarte ca fiind pierdute sau furate, "pentru ca acestea sa fie confiscate in alte tari". "Incearca sa creeze o situatie prin care sa poti fi extradat in Turcia", a declarat Fetic.

"Kanter, de la OKC, retinut in Romania", a notat si ESPN, adaugand ca baschetbalistul a fost un critic dur al lui Erdogan, ceea ce a creat tensiuni in tara sa, deoarece este unul dintre cei mai faimosi sportivi turci.

Presa turca relateaza de asemenea ce i s-a intamplat lui Kanter

"Enes Kanter, caruia i-a fost anulat pasaportul, nu a putut intra in Romania", titreaza cotidianul turc Evrensel, in timp ce Internet Haber scrie: "Gulenistul Enes Kanter a fost retinut in Romania".

"Enes Kanter, caruia i s-a anulat pasaportul, a fost retinut in Romania!”, este titlul articolului din Milliyet, in care se mentioneaza ca, "cunoscut pentru apropierea de Fethullah Gulen, baschetbalistul din NBA Enes Kanter nu a fost lasat sa intre in Romania".

Citeste si:
Sportivul care a lăsat un bacșiș de 1.000 de dolari pe o notă de 6...
Sportivul care a lăsat un...

"Momente grele pentru fiul spiritual al lui Gulen”, scrie si odatv.com, iar Sabah titreaza: "Soc pentru gulenistul Enes Kanter la aeroport. I-a fost retinut pasaportul”.

Si jurnalul britanic Guardian mentioneaza ca jucatorul este la Londra, dupa ce pasaportul turc i-a fost anulat, el fiind un aspru critic al lui Recep Tayyip Erdoğan.

BBC scrie despre faptul ca Enes Kanter a fost retinut la Bucuresti, dar subliniaza ca acestuia i s-a permis sa plece spre Londra, desi nu este clar ce acte a folosit in acest sens.

"Amenintat cu moartea si renegat de familie pentru sprijinul public adus lui Fethullah Gülen, Enes Kanter nu mai este binevenit la Istanbul. El a publicat un filmulet pe retelele de socializare in care a spus ca a fost blocat la aeroportul din Bucuresti, cand era pe punctul de a reveni in tara sa natala”, a notat L'Equipe.

Cotidianul spaniol As titreaza: "Kanter, retinut in Romania: «Erdogan, Hitler-ul acestui secol»". Jurnalul aminteste de legaturile lui Kanter cu Gulen, "marele dusman al presedintelui Erdogan".

Si jurnalele italiene si germane scriu despre problemele lui Kanter de pe aeroportul din Bucuresti, subliniind ca jucatorul va vorbi despre aceasta "aventura" intr-o conferinta de presa la New York, anunt facut de sportiv pe Twitter.


Baschetbalistul turc Enes Kanter, jucator in NBA la Oklahoma City Thunder, care nu a putut intra, sambata dupa-amiaza, in Romania, din cauza ca autoritatile turce i-au anulat pasaportul, a plecat spre SUA, dupa circa patru ore, cu o cursa aeriana cu escala la Londra. Sportivul urma sa fie prezent la mai multe evenimente la Bucuresti in acest week-end.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.