Sectiile de vot s-au deschis in Franta duminica, la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Alegatorii vor desemna al optulea presedinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron si candidata de extrema-stanga Marine Le Pen. Peste 50.000 de politisti, jandarmi si militari sunt mobilizati pentru a asigura securitatea in ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemati la urne si pot vota la una din cele 69.245 de sectii deschise atat in Hexagon, precum si in teritoriile de peste mari ale Frantei, relateaza News.ro.

Pe teritoriul tarii, majoritatea celor 66.546 de sectii de vot se vor inchide la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei) – cu o ora mai tarziu decat la prezidentialele precedente, pentru a evita riscul divulgarii rezultatelor. Totusi, sectiile vor ramane deschise pana la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei) in marile orase din Franta.

In unele colonii si teritorii franceze de peste mari, votul a inceput de sambata. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceza, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon si Polinezia.

Niciun rezultat, fie partial sau definitiv, cu exceptia celor privind rata de participare, nu va putea sa fie comunicat inainte de inchiderea ultimelor sectii de vot din Hexagon, adica dupa ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei).

Legislatia franceza impune amenzi ridicate pentru orice organizatie care incearca sa publice rezultatele unor exit-poll-uri inainte de inchiderea urnelor, dar legea a fost evitata in ultimele alegeri prezidentiale prin realizarea unor stiri despre un meci fictiv dintre Ungaria si Olanda. Ungaria reprezentandu-l pe prezidentiabilul conservator Nicolas Sarkozy, iar Olanda pe socialistul Francois Hollande.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Campania dintre cele doua tururi de scrutin, deosebit de tensionata, s-a incheiat vineri cu un nou scandal – publicarea pe retelele de socializare a numeroase documente interne, printre care e-mailuri si documente contabile, ale echipei lui Macron.

Echipa candidatului, care si-a luat o serie de masuri de precautie, precum servicii de mesagerie criptata sau mai multe servere protejate, a denuntat o “actiune de piraterie masiva si coordonata” si o “operatiune de destabilizare”.

Comisia Nationala de control al campaniei prezidentiale a cerut presei si cetatenilor sa nu faca public continutul documentelor “obtinute fraudulos”, amestecate cu “informatii false”.

“Nimic nu va ramane fara raspuns”, a reactionat presedintele Francois Hollande.

Citeste si:
Alex Delea, poveste de viață impresionantă. Câștigătorul Survivor...
Alex Delea, poveste de viață...

La randul sau, echipa de campanie a lui Marine Le Pen a denuntat ca mai multe materiale electorale legate de candidata de extrema-dreapta au fost deteriorate.

Ultimele sondaje, publicate vineri, il crediteaza pe Macron cu 62% din intentiile de vot in al doilea tur de scrutin, fata de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat inregistrat de candidatul de centru in sondaje realizate de institute de prestigiu, dupa primul tur de scrutin din 23 aprilie.

Pe de alta parte, un alt sondaj publicat vineri de Odoxa arata ca un sfert dintre alegatorii francezi probabil ca se vor abtine duminica. Multi dintre ei sunt alegatori de stanga dezamagiti ca toti candidatii lor au fost eliminati din primul tur de scrutin.

O astfel de rata de absenteism ar fi a doua cea mai mare la un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 1965, subliniind nemultumirea multor alegatori fata de optiunile existente.

Citeste si:
Zelenski l-a felicitat pe Macron pentru realegerea sa
Zelenski l-a felicitat pe...

In primul tur de scrutin, rata de participare a fost de aproape 78%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.