Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunta ca ar putea convoca un alt referendum, de data aceasta privind reintroducerea pedepsei cu moartea.

Totodata, Erdogan a cerut guvernelor straine sa respecte rezultatul votului de duminica, prin care lui tocmai i-au fost incredintate puteri sporite.

"Turcia a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare", a adaugat el, precizand ca tabara "da" a obtinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminica, la o diferenta de 1,3 milioane de voturi de tabara "nu".

Intr-o conferinta de presa organizata la resedinta sa oficiala din Istanbul, el a subliniat ca referendumul a inchis usa istoriei lungi a Turciei de interventii militare in Guvern, relateaza Reuters.

"Turcia, pentru prima data in istorie, a decis, cu vointa Parlamentului si poporului sau, o schimbare atat de importanta", a explicat el.

"Pentru prima data in istoria Republicii, schimbam sistemul nostru de guvernare prin politica civila. De aceea, este foarte important", a adaugat presedintele.

"Acum vom lucra impreuna pentru a face cele mai importante schimbari in istoria Constitutiei tarii noastre dragi", a mai spus el.

De asemenea, Erdogan le-a multumit alegatorilor din strainatate. "Am fost cu totii martori ai durerii pe care cetatenii nostri au fost nevoiti sa o resimta in strainatate pentru a putea avea dreptul sa voteze", a afirmat el, referindu-se, probabil, la guvernele europene care nu au permis accesul ministrilor turci la mitinguri electorale.

Dupa discursul rostit in sala de presa, el a iesit la balconul resedintei sale oficiale pentru a se adresa multimii stranse, care a agitat drapele ale Turciei si a scandat sloganuri pro-Erdogan.

Seful statului a anuntat ca, in urma victoriei de duminica, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. "Daca (un proiect de lege aprobat de Parlament - n.r.) ajunge in fata mea, il voi aproba. Dar daca nu exista sustinere, atunci ce ar trebui sa facem? Atunci ar trebui sa organizam un nou referendum pentru acesta", a afirmat Erdogan.

Citeste si:
Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva...
Erdogan avertizează în...

De asemenea, el le-a cerut guvernelor straine sa respecte rezultatul votului, relateaza Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.