Referendumul de duminica din Turcia duce la cea mai mare schimbare politica din tara de la infiintarea republicii, in urma cu aproximativ 95 de ani, relateaza The Guardian, care prezinta principalele schimbari aprobate de populatie la consultarea populara.
Cele 18 amendamente supuse la vot si aprobate vizeaza in primul rand prerogativele puterii executive si legislative. Cele mai importante dintre ele sunt:
  • Abolirea functiei de premier. Presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.
  • Presedintele nu va mai fi nevoit sa ramana neutru, ci va putea sa isi mentina afilierea politica. In prezent, presedintele trebuie sa se retraga din partid dupa alegeri.
  • Numarul membrilor Parlamentului creste de la 550 la 600, iar varsta minima este coborata la 18 ani.
  • Presedintele poate fi demis de Parlament. In prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru tradare.
  • Tribunalele militare vor fi abolite.
  • Presedintele va putea numi patru din totalul de 13 judecatori ai celei mai inalte instante judiciare din tara.
  • Erdogan va putea ramane la putere inca 12 ani. In baza Constitutiei actuale, Erdogan avea dreptul in total la doua mandate. Astfel, daca ar castiga alegerile din 2019, ar fi putut ramane la putere pana in 2024. Insa, dupa intrarea in vigoare a amendamentelor aprobate, va avea dreptul la inca doua mandate, deci va putea ramane la putere pana in 2029.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.