Papa Francisc a indemnat duminica la incetarea razboiului in Siria si la o ”noua pagina de istorie” israeliano-palestiniana in mesajul sau "Urbi et orbi" de Craciun, marcat de asemenea de valul de atentate jihadiste din Europa, relateaza AFP.

”A venit vremea ca armele sa taca definitiv si ca (membrii) comunitatii internationale sa actioneze activ pentru ca sa ajungem la o solutie negociata” in Siria, a declarat in ziua de Craciun, la Vatican, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lume.

In aceasta tara, in care regimul sustinut de Rusia tocmai a preluat prin forta controlul asupra Alepului, ”prea mult sange a fost varsat”, a subliniat Suveranul Pontif, denuntand acest razboi care dureaza de peste cinci ani.

”Mai ales in orasul Alep, teatrul in aceste ultime saptamani al uneia dintre bataliile cele mai atroce, este mai urgent ca niciodata ca populatiei civile, aflate la capatul puterilor, sa i se garanteze asistenta si alinare, prin respectarea dreptului umanitar”, a spus el.

Comunitatea catolica din Alep urma sa participe duminica la prima slujba de Craciun din ultimii cinci ani, in Catedrala maronita Sf. Elie, in vechiul oras.

Un mic grup a curatat edificiul devastat si a construit o scena a nasterii, scrie News.ro.

”Avem toate amintirile noastre aici, aici ne-am sarbatorit sarbatorile si bucuriile. Vrem sa transformam ruinele in ceva frumos”, declara un membru al grupului, Bashir Badawi.

Mii de crestini au asistat la aprinderea unui pom de Craciun, pentru prima oara dupa cinci ani de razboi, intr-o piata din Alep, potrvit unor imagini postate pe Twitter.

In fata zecilor de mii de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru din Roma, Papa argentinian, in varsta de 80 de ani, si-a exprimat speranta, in mesajul "Urbi et orbi" ("catre oras si lume”), in ”pace” pe Pamantul Sfant.

”Fie ca israelienii si palestinienii sa aiba curajul si hotararea sa scrie o noua pagina de istorie, in care ura si razbunarea sa lase loc vointei de a construi impreuna un viitor in intelegere reciproca si armonie”, a spus el.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

INDEMN LA INTELEGERE

Abtinerea de vineri a Statelor Unite intr-un vot in Consiliul de Securitate a permis adoptarea primei rezolutii ONU din 1979 si pana in prezent de condamnare a Israelului din cauza politicii sale de colonizare.

O ”decizie partinitoare si rusinoasa”, a reactionat sambata Guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu, care l-a atacat pe presedintele american Barack Obama. Palestinienii au salutat aceasta decizie a ONU.

Suveranul Pontif a indemnat de asemenea la ”regasirea concordiei” in Irak, Libia si Yemen, ”in care populatiile sufera din cauza razboiului si actiunilor atroce ale teroristilor”.

”Pace barbatilor si femeilor din diferite regiuni ale Africii, in special Nigeriei, unde terorismul fundamentalist exploateza inclusiv copii pentru a raspandi oroare si moarte”, a denuntat Papa.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Francisc le-a urat ”pace” tuturor celor care au ”pierdut o fiinta draga din cauza actelor teroriste”, in contextul in care un atentat terorist cu camion s-a soldat cu 12 morti, pe 19 decembrie, intr-o piata de Craciun la Berlin.

Autorul atentatului, un tunisian, a fost ucis de politie vineri, la Milano.

”Pace celor care au pierdut o fiinta draga din cauza actelor atroce de terorism, care au semanat frica si moartea in inima atat de multor tari si orase”, a spus Papa.

In capitala germana, locuitori si turisti au prins lumanari si au depus flori in piata de Craciun vizata de atac.

”Este cu adevarat bine ca este atat de multa lume si ca este deschisa”, marturiseste Marianne Weile, in varsta de 56 de ani, o turista daneza.

Sambata seara, cu ocazia omeliei de Craciun, Papa a criticat, in fata a 10.000 de persoane, frenezia consumerista care acapareaza Occidentul in aceasta perioada a anului.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

”Acest caracter mundan a luat Craciunul ostatic!”, a exclamat el si i-a criticat pe cei care ”fac totul pentru cadouri” si raman ”insensibili la cel care este exclus”.

La Betleem, 2.500 de credinciosi palestinieni si straini au umplut, la slujba de la miezul noptii, Bazilica Nasterii, construita pe o grota in care crestinii cred ca s-a nascut Cristos.

La Nazaret, in nordul Israelului, orasul in care Cristos si-ar fi petrecut copilaria, peste 25.000 de persoane au participat la sarbatorile organizate de Craciun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.