Presedintele american Barack Obama spune ca vrea sa se ajunga la o pace in razboiul din estul separatist prorus al Ucrainei inainte sa plece de la Casa Alba, in ianuarie, si ca nu este optimist in privinta Razboiului din Siria, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.

Seful statului american a criticat, de asemenea, rolul pe care-l joaca Rusia si Iranul in razboiul civil din Siria, in aceasta conferinta de presa pe care a sustinut-o duminica, dupa incheierea summitului Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) de la Lima.

Obama a declarat ca a discutat cu omologul sau rus Vladimir Putin, duminica, despre Ucraina si "necesitatea sa facem lucrurile sa avanseze".

"L-am indemnat sa le spuna negociatorilor sai sa coopereze cu noi, cu Franta, cu Germania, cu Ucraina sa vada daca putem face asta pana mi se incheie mandatul", a spus presedintele american.

Moscova ii sustine pe separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor guvernamentale in estul rebel al Ucrainei intr-un conflict soldat cu aproape 10.000 de morti.

Victoria socanta obtinuta de presedintele-ales Donald Trump in alegeri a fost primita cu emotie la Kiev, dupa ce miliardarul populist l-a elogiat pe liderul de la Kremlin in campania sa prezidentiala, scrie News.ro.

Obama a mai declarat ca nu este optimist in legatura cu viitorul apropiat al Siriei, unde fortele guvernamentale sunt sustinute de avioane de razboi ruse, care bombardeaza partea rebela a orasului Alep (nord).

El a subliniat ca, data fiind sustinerea Rusiei si Iranului fata de Guvernul lui Bashar al-Assad, este "foarte dificil sa vezi o modalitate prin care opozitia moderata, chiar si formata militar si angajata, sa isi poata mentine pozitia".

Obama a insistat ca il va lasa pe Trump sa-si "prezinte platforma si argumentele", dar a sugerat ca va vorbi daca acesta va ameninta valorile fundamentale ale Statelor Unite.

De asemenea, el l-a indemnat pe Trump sa mentina sprijinul Statelor Unite fata de o ordine liberala a lumii si a avertizat ca pacea si prosperitatea lumii depind de acest lucru.

"Principlul sfat pe care i-l dau viitorului presedinte este ca Statele Unite sunt cu adevarat o natiune indispensabila in ordinea noastra mondiala", a subliniat Obama.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.