Mike Pence, vicepresedintele-ales al SUA, este vazut in general drept vocea ratiunii in tabara lui Donald Trump si cel care "face curatenie" dupa derapajele sefului sau.

Politician si "om al sistemului", Pence ocupa functii publice importante de 16 ani - intai ca membru al Camerei Reprezentantilor, apoi guvernator al statului Indiana - si reprezinta aripa profund conservatoare a Partidului Republican.

In varsta de 57 de ani, Mike Pence este unul dintre cei sase copii ai unei familii de catolici irlandezi din Indiana. Influentat de orientarea democrata a parintilor, in tinerete l-a considerat un erou al sau pe John F. Kennedy. In anii '80, insa, sub influenta presedintiei Reagan, s-a alaturat curentului republican din politica americana si a gazduit o emisiune radiofonica la un post conservator. Tot in 1985 s-a casatorit si are, cu sotia sa Karen, trei copii.

In actualele alegeri, Mike Pence a fost considerat "alegerea sigura" pentru a fi partenerul lui Donald Trump pentru Casa Alba, din partea unui Partid Republican ai carui lideri moderati s-au dezis de candidatul ales si au intrat in conflict deschis cu acesta. Ca vicepresedinte ales, Pence este vazut drept punctul de stransa legatura intre Casa Alba si partid/electoratul republican traditional.

El a ajuns in aceasta ipostaza prin cariera politica pe care si-a construit-o. A incercat de doua ori sa intre in Congres, in 1988 si in 1990, iar dupa cariera media din anii '90 a candidat cu succes in 2000, obtinand un loc in Camera Reprezentantilor, pe care l-a pastrat pana in 2013. In 2009, a fost printre primii care si-au exprimat sustinerea pentru curentul profund conservator Tea Party. A ocupat mai multe pozitii in fruntea partidului, iar in 2012 a fost ales Guvernator al statului Indiana.

In locul sau de obarsie, el a promovat cu succes cele mai mari reduceri de taxe din istoria statului Indiana si a promovat educatia, dar a si starnit controverse printr-o serie de initiative legislative referitoare la abort si libertatile religioase.

Se declara "crestin, conservator, republican - in aceasta ordine".

Cititi continuarea pe HotNews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.