Mii de cetateni rusi au luptat in Siria de partea rebelilor, iar ei ar putea sa se intoarca in Rusia si sa orchestreze atentate teroriste, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev intr-un interviu acordat canalului israelian Channel 2, transmite Agerpres.

Moscova a lansat anul trecut o ofensiva aeriana impotriva rebelilor sirieni si sunt numerosi jihadisti rusi care s-au alaturat rebelilor in lupta contra regimului lui Bashar al-Assad.

"Probabil ca stiti ca mii de cetateni rusi si indivizi din alte republici ex-sovietice lupta in Siria", a afirmat Medvedev in interviul acordat inaintea vizitei de saptamana viitoare in Israel.

"Acesti oameni sunt spalati pe creier si se intorc acasa asasini profesionisti si teroristi. Nu ne dorim sa orchestreze ceva similar in Rusia dupa ce flacara se stinge in Siria", a adaugat premierul rus.

"Noi am mai trecut prin aceasta experienta dupa razboiul din Caucaz din anii '90. Inainte de toate, vrem ca ei sa ramana aici. Apoi, guvernul sirian a cerut liderilor Rusiei sa-l ajute sa reinstaureze legea si ordinea", a spus Medvedev, referindu-se la razboiul din Cecenia.

In decembrie 2015, aproximativ 2.900 de rusi plecasera sa lupte in Orientul Mijlociu, conform unei afirmatii facute anul trecut de directorul FSB, Alexander Bortnikov.

Conform unor date oficiale ale FSB, peste 90% dintre ei au parasit Rusia dupa iunie 2013.

Moscova este de mai bine de un an implicata in razboiul sirian si Kremlinul a avertizat ca Rusia a devenit, din aceasta cauza, o tinta a terorismului. Moscova si-a justificat prezenta in Siria prin faptul ca toata desfasurarea sa de forte este indreptata impotriva organizatiei Statul Islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.