Un cuplu arabo-israelian a fost arestat luna trecuta de catre autoritatile de pe aeroportul international Ben-Gurion din Tel Aviv. Cei doi presupusi jihadisti au trait si au luptat timp de un an alaturi de militantii Statului Islamic din Siria.

De asemenea, autoritatile israeline sustin ca cei doi suspecti s-au folosit de un eveniment de familie din Romania pentru a putea calatori fara sa trezeasca suspiciuni in Turcia, iar mai departe spre Siria, scrie Times of Israel, citati de News.ro.

Wassim si Sabrin Zabidat sunt originari din localitatea israeliana Sakhnin, locuita de o majoritate musulmana. Cei doi suspecti au petrecut peste un an alaturi de gruparea jihadista, inainte de a evada si de a se intoarce in Israel.

Cuplul arabo-israelian a fost pus sub acuzare pentru contactarea unui agent strain, precum si pentru aparteneta la o grupare terorista, sprijinirea unor activitati ilegale si participarea la un antrenament militar ilegal.

In timpul interogatoriului, cei doi suspecti le-au marturisit anchetatorilor ca au decis sa se alature gruparii teroriste dupa ce au vazut materiale de propaganda online si videoclipurile ISIS.

Cei doi presupusi jihadisti au plecat in iunie 2015 din Israel, pentru a participa la un eveniment de familie din Romania. De asemenea, cuplul arabo-israelian a fost insotit in calatorie de cei trei copii ai familiei. Dupa finalizarea evenimentului, familia a plecat spre Turcia, unde a luat contact cu un jihadist al Statului Islamic identificat sub numele de Umm al-Fahm.

Cu ajutorul acestuia, familia a reusit sa ia legatura cu mai multe calauze de la frontiera turco-siriana si a reusit sa ajunga in teritoriile controlate de ISIS.

Pasapoartele israeliene ale familiei au fost imediat confiscate. Ulterior, jihadistii i-au condus pe cei doi suspecti si pe cei trei copii in bastionul de la Rakka.

Wassim Zabidat a fost separat de sotia si de cei trei copii ai cuplului. Suspectul arabo-israelian a fost trimis intr-o tabara militara din Irak, unde a primit lectii privind ideologia ISIS. Apoi, acesta a mers mai departe intr-o tabara militara, unde a invatat sa foloseasca o arma semi-automata Kalsnikov, precum si un lansator de rachete de tipul RPG.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Suspectul a luat parte la mai multe operatiuni militare ale gruparii jihadiste si a aparat facilitatiile din apropierea teatrului de operatiuni. Wassim a participat si la raiduri asupra avanposturilor armatei irakiene, iar intr-o asemenea operatiune a fost ranit si trimis pentru tratament intr-un spital din Mosul.

Familia jihadistului s-a reunit in Mosul. Cele cinci persoane au trait in conditii insalubre si in lipsa alimentarii cu apa si electricitate.

Cei doi suspecti au marturisit procurorilor israelieni ca nu au primit asistenta medicala, iar cei trei copii au trebuit sa stea alaturi de alti minori cu boli infectioase. La inceputul anului, locuinta acestora a fost grav avariata in urma unui raid aerian.

Din cauza conditiilor de viata grele, familia arabo-israeliana a decis sa se intoarca in Israel. De asemenea, suspectii au platit mii de dolari calauzelor pentru a traversa granitele.

Citeste si:
Lupta sub un steag străin. Lunetistul canadian Wali, care a...
Lupta sub un steag străin....

Acestia au incercat sa se strecoare inapoi in teritoriul turc de cel putin zece ori si au fost nevoiti sa-si drogheze mezina pentru a nu scoate zgomote in timpul noptii.

Familia a fost arestata si trimisa intr-un centru de detentie dupa ce a trecut frontiera cu Turcia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.