Ziua Limbii Romane, aniversare instituita prin lege in anul 2013, este sarbatorita in reteaua reprezentantelor Institutului Cultural Roman (ICR) prin conferinte, concerte si expozitii.

Manifestarile culturale, artistice si educationale sunt organizate impreuna cu ambasadele si consulatele din tarile de resedinta, la sediile institutelor sau in colaborare cu parteneri locali.

La Istanbul, programul a debutat pe 22 august, cu o campanie online de promovare a limbii romane in care sunt popularizate proverbe si aforisme comune limbilor romana si turca, si va continua, pana pe 15 septembrie, cu proiecte coordonate de reprezentantele Institutului Cultural Roman de la Budapesta, Bruxelles, Chisinau, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Stockholm, Praga, Paris, Tel Aviv si Varsovia.

Seria de proiecte include evenimente cu caracter academic - conferinta Internationala ”Limba romana - limba a integrarii europene” (Chisinau), Congresul mondial al eminescologilor (Chisinau), conferinta ”Cum am invatat romaneste si cum m-am indragostit de Romania”, sustinuta de scriitorul francez Jean Yves Conrad (Paris).

In plus, vor fi organizate un recital din poezia secolului XX, in limbile romana si suedeza, cu actorii Marius Manole si Christian Fex (Stockholm), prezentarea volumului bilingv ”De vorba cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati”, de Elena Dumitru, la Roma, si prezentarea volumelor scriitoarei Carmen-Francesca Banciu, la New York.

Corul de copii Sunetul Muzicii va sustine un recital la Roma, iar pianista Adina Cocargeanu, al Istanbul.

Expozitiile de documente si fotografii ”Valori cultural-istorice din judetul Arges“ si ”Anton Pann - Povestea vorbei” au loc la Causeni si Chisinau, in timp ce o seara literara dedicata lui I. Stiru - ”Jurnalism si jurnale de calatorie" - va avea loc la Tel Aviv.

De asemenea, vor avea loc si cursuri demostrative de limba romana la Paris, Londra, Lisabona si Istanbul.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Teatrul este cuprins in programul propus de ICR – spectacolul ”Made in Moldova”, pus in scena de actorii Teatrului Satiricus ”I.L. Caragiale” din Republica Moldova, va fi prezentat la Bruxelles.

Nu lipsesc evenimentele dedicate copiilor. Intre acestea se numara proiectul ”In lumea povestilor” (Madrid) si spectacolul pentru copii ”Sarea-n bucate” (Micherechi, Ungaria).

In plus, proiectul ”Acasa, la romani”, pictura pe sticla si pe linguri de lemn, se desfasoara la Praga si un eveniment inedit de promovare a limbii romane prin intermediul gastronomiei traditionale, la Varsovia.

Pentru a marca Ziua Limbii Romane, Institutul Cultural Roman va oferi cinci premii in cadrul Salonului International de Carte Bookfest de la Chisinau, care are loc in perioada 31 august - 4 septembrie: Premiul ”Mihai Eminescu" pentru cel mai bun volum de versuri prezentat la Salon, Premiul ”Titu Maiorescu" pentru eseu si critica literara, Premiul ”A.D. Xenopol" pentru istorie, Premiul ”Liviu Rebreanu" pentru proza si Premiul ”Nicolae Labis" pentru debut, scrie News.ro.

Citeste si:
Bucharest Photofest, în plină desfășurare – expoziții,...
Bucharest Photofest, în plină...

Ziua Limbii Romane a fost sarbatorita si la Targul International de Carte de la Beijing, desfasurat intre 24 si 28 august. Evenimentul special a fost programat in ultima zi a targului si a constat in prelegeri, un dialog romano-chinez, un recital de poezia din opera lui Mihai Eminescu si lansari de carte.

Ziua Limbii Romane se sarbatoreste pe 31 august. Propunerea legislativa a fost initiata in 2011 si a fost adoptata de Parlamentul Romaniei cu 312 voturi pentru, doua voturi impotriva si cinci abtineri. Potrivit legii, Ziua Limbii Romane poate fi marcata de autoritatile si institutiile publice, inclusiv de reprezentantele diplomatice si institutele culturale ale Romaniei, precum si de alte institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator ori stiintific.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...
Ciucă, mesaj de Ziua Limbii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.