Italia a declarat stare de urgenta in regiunile cele mai grav afectate de seismul de miercuri, in timp ce sperantele de a mai gasi supravietuitori scad de la o ora la alta, relateaza BBC News.

Premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seara o sedinta de urgenta a Guvernului, a decis sa aloce, in prima etapa, 50 de milioane de euro pentru reconstructie.

In plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectata si a anuntat o noua initiativa, “Case italiene”, menita sa impiedice constructiile precare. El a avertizat, insa, ca este absurd ca cineva sa creada ca Italia poate construi case complet rezistente la seisme.

Masurile vin dupa ce presa italiana a criticat standardele de constructie din zonele de mare risc, in conditiile in care o parte dintre cladirile care s-au prabusit miercuri fusesera renovate recent.

Orasele istorice nu trebuie sa respecte reglementarile in constructii, asa ca, de multe ori, acestea nu sunt aplicate nici in cazul cladirilor noi din aceste localitati.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locala 3.36 (4.36, ora Romaniei), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, intr-o zona muntoasa din centrul Italiei.

Cel putin 250 de oameni, dintre care trei britanici, un spaniol, cinci romani si alti straini ar fi murit in cutremur. Cel putin 365 de persoane au fost ranite si evacuate la spitale, potrivit unei estimari furnizate de Protectia Civila italiana.

Cele mai multe dintre persoanele ucise sau ranite sunt turisti aflati in trecere, ceea ce complica identificarea corpurilor.

Aproximativ 5.000 de persoane - inclusiv politisti, pompieri, militari sau voluntari - continuau sa caute, cu ajutorul unor utilaje sau cu mainile goale, supravietuitori intre daramaturi.

La caderea noptii, echipele de salvare au anuntat ca au scos 215 de oameni de sub daramaturi, dar, pe masura ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv de copii care isi petreceau vacanta de vara in regiune.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Doi tineri si parintii lor au murit in oraselul Accumoli, cand s-a prabusit clopotul bisericii din apropiere peste casa lor. Magistratii au deschis o ancheta pentru a stabili daca restaurarea recenta a bisericii istorice a fost facuta cu neglijenta, scrie News.ro.

O alta ancheta a fost deschisa pentru a stabili de ce s-a prabusit acoperisul scolii din Amatrice, desi aceasta a fost deschisa in 2012 si trebuia sa reziste la seisme mult mai puternice.

Majoritatea cladirilor din zona afectata au fost construite cu sute de ani in urma, ceea ce explica distrugerea pe scara larga. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus ca toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prabusit sau au fost avariate grav.

Seismul a fost urmat de sute de replici, dintre care cea mai recenta joi dupa-amiaza. Aceasta a avut magnitudinea 4,3 si a aprovocat panica la Amatrice. Echipele de salvare au fost nevoite saa se puna la adapost, in conditiile in care vibratiile au dus la caderea de noi pietre din cladiri istorice si a desprins fatada bisericii, care atarna periculos deasupra strazii.

Citeste si:
Marea Britanie a declarat stare de urgență din cauza caniculei
Marea Britanie a declarat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.