Ochii intregii lumi sunt atintiti saptamana aceasta asupra lui Donald Trump, mogulul imobiliar cu o cariera de succes si in televiziune, cunoscut pentru stilul sau spumos si pentru declaratiile controversate, relateaza CNN, care aminteste ca actuala campanie electorala a republicanului vine dupa doua decenii in care omul de afaceri a flirtat cu ideea de a candida la Casa Alba.

“Deci, doamnelor si domnilor, candidez oficial la functia de presedinte al Statelor Unite si vom face tara noastra mareata din nou”, le-a spus Trump sustinatorilor sai, la 16 iunie 2015, intr-un discurs lung de 45 de minute.

Nu este prima data cand Trump s-a gandit sa candideze. In 2012, el a fost pe punctul de a se inscrie in cursa, dar s-a razgandit in ultimul moment si a explicat ca nu este pregatit sa renunte la afaceri. El l-a sustinut atunci pe fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney.

In aceste conditii, multi au crezut ca indiciile ca Trump va candida anul acesta nu se vor concretiza, asa cum nu s-au concretizat nici in 1987, 1999, 2004 sau 2008. Aproape niciun analist, niciun jurnalist si niciun membru al elitelor republicane nu s-a asteptat la succesul omului de afaceri.

Cu toate acestea, zecile de primare si caucusuri din ultimele sapte luni l-au adus pe scena conventiei care incepe luni la Cleveland.

Anul trecut a dat, insa, startul unei campanii pline de controverse, care a sfidat toate regulile luptei politice, in conditiile in care omul de afaceri miliardar a facut nenumarate afirmatii provocatoare. El critica in mod regulat acordurile comerciale incheiate cu China, Mexic si alte tari, pledeaza pentru taxe mai mari pentru cei bogati si nu vrea ca statul sa se implice mai mult in sistemele de servicii sociale si de asigurari medicale, asa cum cere partidul sau, potrivit NEWS.ro.

De departe, insa, cele mai intens discutate promisiuni electorale ale sale sunt cele legate de imigranti. El a spus ca vrea sa deporteze toti strainii care se afla ilegal pe teritoriul SUA, sa interzica accesul musulmanilor pe teritoriul tarii si sa oblige Mexicul sa plateasca pentru constructia unui gard la granita cu Statele Unite.

Dincolo de politica, Trump este cunoscut pentru proiectele imobiliare impresionante, precum zgarie-nori si terenuri imense de golf, realizate in toata lumea, dar si ca star de televiziune. El a participat la reality-show-ul “Ucenicul”, ce avut 14 sezoane.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Emisiunea l-a facut Trump un personaj cunoscut pe plan mondial si i-a consolidat imaginea de om de afaceri dur si indraznet, cu un talent incredibil pentru negocieri si compromisuri - una dintre calitatile pe care sustinatorii sai le apreciaza cel mai mult la el.

Insa statutul de vedeta al lui Trump a fost si un obstacol pe care acesta a trebuit sa il depaseasca pentru a-si construi o imagine de candidat serios, capabil sa conduca Statele Unite.

Candidatul nu a ratat nicio ocazie sa mentioneze averea pe care a strans-o si succesul sau in afaceri, unul dintre punctele centrale ale platformei sale. Sustine ca are 10 miliarde de dolari, desi Forbes ii estimeasca activele la circa patru miliarde.

Omul de afaceri a anuntat inca de la inceput ca isi va finanta singur toata campania, pentru a scapa de influentele donatorilor, dar si pentru a avea mai mult timp la dispozitie sa discute cu alegatorii.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

“Sunt foarte bogat”, a spus Trump in discursul de lansare a candidaturii, adugand ca increderea sa in sine este exact ce are nevoie tara, dupa ce a fost condusa de “ratati”.

Cu toate acestea, el a acceptat donatii electorale de miliarde de dolari.

Desi isi construieste campania pe ideea de ruptura de vechea garda a Partidului Republican si de schimbare, Trump nu este nou-venit in politica. Ani la rand, el a fost nelipsit din dezbaterile politice de dreapta si a curtat numerosi politicieni si activisti conservatori.

Fosta vedeta de televiziune isi asuma chiar meritul pentru decizia lui Barack Obama de a da publicitatii certificatul sau de nastere, dupa ce l-a acuzat ca nu a venit pe lume pe teritoriul american si, deci, ca nu are dreptul sa fie sef al statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.