Fiecare an este caracterizat printr-o serie de trenduri globale care ii afecteaza, in mod evident, si pe romani.

In lume exista multe institutii care prezic soarta omenirii in urmatorii ani si care isi bazeaza analizele pe o serie de factori si pe informatiile la care au acces specialistii care intocmesc rapoartele respective. Stratfor este doar una dintre ele. Spre exemplu, aceasta institutie de prognoza strategica a prezis, in ultimii ani, incapacitatea Europei de a supravietui crizei economice in forma sa din 2008, declinul Chinei si razboiul dintre SUA si jihadisti, conform stratfor.com.

Unele trenduri prezise, insa, de specialisti se afla acum in plina desfasurare. Iata ce se intampla in acest moment si incotro se indreapta omenirea:

1. Realinierea geopolitica

Instabilitatea geopolitica este in crestere, noteaza atkearney.com. In 2016, Europa se confrunta cu provocari politice interne, cu extremism si cu violenta, precum si cu o criza a migrantilor care nu si-a gasit, inca, rezolvarea. Tensiunile dintre Rusia si Occident vor continua pe parcursul intregului an.

„Sosirea unui nou presedinte la Casa Alba nu va imbunatati relatia SUA-Rusia – succesorul lui Barack Obama va reactiona, probabil, in termeni mai duri decat acesta vizavi de Rusia (...) Reconcilierea dintre Moscova si Washington este putin probabila pe termen mediu”, este de parere analistul politic rus si directorul Carnegie Moscow Center, conform rbth.com.

2. Romania si Polonia devin cele mai atractive tari pentru investitii din Europa de Est

Previziunile economice pentru Europa Centrale si de Est sunt, in general, foarte optimiste, iar atunci cand specialistii se refera la tarile ce tind sa devina vedete economice pe plan european, doua state atrag tot mai mult atentia investitorilor: Romania si Polonia, conform nineoclock.ro. Acelasi lucru este subliniat si de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care sustine ca Romania va avea aceeasi dezvoltare ca a Poloniei si ca noi companii multinationale isi vor reloca afacerile in tara noastra.

3. Revolutia IT 2.0 abia incepe

Tehnologiile emergente vor zgudui linia de demarcatie intre viata reala si cea virtuala si vor genera noi experiente pentru consumatorii de produse. In plus, smartphone-urile isi vor consolia pozitia la nivel mondial ca principal instrument de obtinere a informatiilor.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

4. Extremismul la nivel global va continua

Terorismul a devenit un risc major pentru cele mai mari economii ale lumii. In urmatorii ani, extremismul nu se va diminua, iar ideologiile fasciste vor castiga noi adepti.

5. Schimbarile climatice vor fi tot mai costisitoare

Costurile legate de schimbarile climatice vor fi tot mai mari in urmatorii ani. Topirea ghetarilor in zona arctica va ameninta in mod direct unele state prin cresterea nivelului marii, insa va deschide si noi rute de navigatie in regiune.

6. Terorismul cibernetic devine o mare problema

Atacurile cibernetice vor pune tot mai mult in pericol guvernele si corporatiile la nivel mondial. In perioada urmatoare, atacurile organizate de actori guvernamentali vor continua.

7. Rusia ar putea sa nu supravietuiasca in forma sa actuala

Esecul Rusiei de a transforma veniturile din domeniul energetic intr-o economie sustenabila o face foarte sensibila fluctuatiilor de preturi. Rusia nu a elaborat niciun sistem de aparare in fata acestora. Acesta este si motivul pentru care autoritatea Moscovei asupra intregului teritoriu rusesc va slabi constant. De aceeasi parere este si liderul tatarilor din Crimeea, care a declarat ca „nu totul este in ordine in anturajul lui Putin, sanctiunile (economice ale statelor occidentale asupra Rusiei, n.r.) au un mare impact, si cu cat vor fi mai multe sanctiuni, cu atat mai repede se va petrece” (dezintegrarea Rusiei, n.r.), conform interpretermag.com.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Sursa foto: shutterstock.com/Pedro Rufo/ra2studio/Viacheslav Lopatin


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.