Petitia online pentru un nou referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, care a strans peste 3,5 milioane de semnaturi, a fost lansata de un sustinator al Brexitului, care sustine ca a initiat-o inainte de vot, pentru a impiedica tabara pro-Uniunea Europeana sa lege si mai mult Londra de Bruxelles, relateaza CNN.

William Oliver Healey, cel care a lansat petitia pe site-ul Parlamentului, este un activist al Democratilor Englezi – un partid nationalist – si a explicat pe Facebook ca a redactat cererea “cand parea putin probabil ca tabara iesirii (din UE – n.r.) sa castige”.

Robin Tilbrook, presedintele Democratilor Englezi, a explicat ca Healey a vrut sa puna astfel bazele cadrului in care referendumul sa poata fi contestat.

In prezent, activistul pro-Brexit este surprins de rezultatul petitiei sale si se simte supus la presiuni, a adaugat Tilbrook.

“Este o situatie usor ironica, in care, daca membrii campaniei pentru ramanere (…) ar fi inteles ce urma sa se intample, probabil ca ar fi vrut sa adopte ceea ce a sugerat Oliver”, a adaugat politicianul.

Petitia va fi discutata in Parlament, pentru ca a strans peste 100.000 de semnaturi. Insa legislatia in vigoare nu permite organizarea unui nou referendum in privinta apartenentei la Uniunea Europeana, pentru ca aceasta ar presupune introducerea unei legi retroactive, au explicat experti, NEWS.ro.

„Noi, subsemnatii, ii cerem Guvernului Maiestatii Sale, sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum”, scrie in textul petitiei.

Documentul se afla in centrul unei anchete, dupa ce autoritatile au identificat cel putin 77.000 de semnaturi false pe el.

Potrivit datelor oficiale, petitia parea sa fi fost semnata de 39.411 locuitori ai Vaticanului, stat cu o populatie de 800 de locuitori.

Si in Coreea de Nord, unul dintre statele cu cea mai slaba acoperire la internet, 23.778 de oameni ar fi decis sa semneze petitia pentru organizarea unui nou referendum.

Aflate la circa 1.300 de kilometri est de insulele Malvine, cu o populatie permanenta de zero persoane, insulele britanice South Georgia si Sandwich sunt responsabile pentru peste 3.000 de semnaturi.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Alti 300 de semnatari ar fi provenit din Antarctica.

51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor.

Rata de participare a fost de 72%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.