Rezultatele referendumului din Marea Britanie arunca Uniunea Europeana intr-un teritoriu necunoscut, dar care, potrivit liderilor UE, este clar reglementat in tratatele blocului comunitar.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede ca "orice stat membru poate decide sa se retraga din Uniune, in conformitate cu regulile sale constitutionale".

Acest text cere UE sa negocieze un acord cu statul care pleaca, prin care sa se stabileasca "modalitatile retragerii sale, care sa tina cont cadrul relatiei sale viitoare cu Uniunea".

Chiar daca nu se poate ajunge la un asemenea acord, tratatele UE vor inceta sa se aplice tarii care pleaca la doi ani dupa ce statul respectiv isi notifica intentia de a parasi blocul, mai putin in cazul in care statele membre UE decid in mod unanim sa prelungeasca acest termen-limita.

In pofida faptului ca Articolul 50 enunta procedura de retragere, unii analisti au avertizat ca un Brexit - cum este cunoscuta retragerea Marii Britanii din UE - nu va fi un proces usor.

Unii cred ca Marea Britanie nu poate fi in masura sa obtina conditii favorabile de negociere in baza Articolului 50, intrucat textul prevede ca "statul membru care se retrage nu participa la discutiile (UE) (...) sau la deciziile in acest sens".

State membre UE frustrate ar putea, de asemenea, sa nu accepte cererile britanice. Oficiali europeni au avertizat ca un vot in favoarea retragerii este definitiv si au exclus ideea ca el ar putea pur si simplu sa deschida Londrei calea catre negocierea unor conditii mai bune in vederea unei ramaneri in UE.

Negocierile care vor urma se anunta dificile si pe alte fronturi. Articolul 50 prevede, de exemplu, ca orice acord in vederea unei retrageri este necesar sa primeasca "consimtamantul" Parlamentului European (PE), ai carui membri sunt susceptibili sa aiba puncte de vedere foarte diferite cu privire la un Brexit, potrivit NEWS.ro.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Acordul nu este necesar sa fie ratificat de catre statele membre UE. Insa un asemenea proces este necesar pentru orice modificare a tratatelor sau acordurilor internationale care vor fi necesare in legatura cu retragerea - ca de exemplu un acord de liber-schimb.

Mai multe relatii pe care UE le are cu alte tari vecine au fost vehiculate ca modele pentru Marea Britanie, inclusiv cele cu Norvegia, Elvetia sau Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.