Taberele pro si anti-UE au adus, pe parcursul dezbaterii pentru referendum o serie de argumente pentru si impotriva ramanerii in blocul comunitar, relateaza Daily Telegraph, care prezinta principalele teme care au definit dezbaterea, informeaza NEWS.ro.

IMIGRATIE


  • Anti-UE: Marea Britanie nu va putea controla niciodata imigratia, daca nu va iesi din Uniunea Europeana, pentru ca libertatea de circulatie le ofera celorlalti cetateni UE dreptul automat sa traiasca in Regatul Unit.

  • Pro-UE: Parasirea blocului comunitar nu va rezolva criza imigratiei, ci o va aduce la usa Marii Britanii, deoarece controalele la frontiera dinspre continent se vor muta de la Calais (Franta) la Dover (Marea Britanie).


INFRACTIONALITATE


  • Anti-UE: Mandatul european de arest permite ca cetatenii britanici sa fie trimisi in strainatate pentru a fi pusi sub acuzare de instante straine, adesea pentru infractiuni minore. Iesirea din UE ar pune capat acestui fenomen.

  • Pro-UE: Violatorii, criminalii si altii care comit infractiuni grave in Marea Britanie pot fi transferati in Regatul Unit pentru a raspunde pentru faptele lor numai datorita Mandatului european de arestare. Iesirea din UE ar impiedica functionarea justitiei.

COMERT


  • Anti-UE: Legaturile Marii Britanii cu UE ii submineaza relatiile cu pietele emergente – nu exista nici un acord comercial important cu India sau China, de exemplu. Iesirea din UE ar permite Marii Britanii sa isi diversifice relatiile internationale.

  • Pro-UE: Circa 44% dintre exporturile Marii Britanii ajung in alte tari UE. Ridicarea de bariere in fata principalilor parteneri comerciali ai tarii ar fi contraproductiva.


LEGISLATIE


  • Anti-UE: Prea multe dintre legile Marii Britanii sunt concepute in strainatate, prin dictate de la Bruxelles si decizii luate de Curtea Europeana de Justitie; tribunalele britanice trebuie sa devina din nou suverane.

  • Pro-UE: Sustinatorii Brexit au exagerat numarul legilor stabilite de Comisia Europeana. Este mai bine ca Londra sa participe la procesul de stabilire a legilor la nivel european decat sa se retraga.

LOCURI DE MUNCA


  • Anti-UE: Pericolul pe care il reprezinta o iesire din UE pentru locurile de munca din Marea Britanie a fost exagerat. Prin stimularea investitiilor, cu ajutorul scaderii taxelor pentru corporatii si alte masuri, Marea Britanie poate inflori, asemeni tarilor scandinave din afara UE.

  • Pro-UE: Circa trei milioane de locuri de munca sunt legate de UE si risca sa dispara, daca alegatorii voteaza pentru Brexit, deoarece companiile vor fi mai reticente sa investeasca, in cazul in care tara este in afara blocului comunitar.


INFLUENTA


  • Anti-UE: Marea Britanie nu are nevoie de UE pentru a prospera pe plan international. Prin consolidarea relatiilor cu tarile din Commonwealth (fostele colonii britanice), Marea Britanie poate avea o influenta la fel de mare ca cea pe care o are in cadrul UE.

  • Pro-UE: Marea Britanie “va pluti in deriva in mijlocul Atlanticului”, daca va iesi din UE, dupa cum spune liderul liberal Nick Clegg. Intr-o lume in care globalizarea este tot mai puternica, interesele Marii Britanii sunt cel mai bine protejate prin ramanerea in blocul comunitar, iar liderii american si chinez au spus deja acest lucru.

FINANTE


  • Anti-UE: Discutiile despre o scurgere a capitalurilor nu au nicio baza. Londra va ramane un centru financiar important, in afara UE, iar bancile vor vrea in continuare sa aiba sediile centrale in Regatul Unit, datorita taxelor mici.

  • Pro-UE: Bancile se vor retrage din Marea Britanie, iar City, centrul financiar al Londrei, se va prabusi, daca britanicii voteaza pentru retragerea din UE. In prezent, avantajele comerciale generate de faptul ca Regatul Unit face parte din blocul comunitar sporesc profitul bancilor.


SUVERANITATE


  • Anti-UE: Parlamentul britanic nu mai are suveranitate. In conditiile in care UE militeaza pentru o “uniune tot mai stransa” si pentru o integrare economica tot mai profunda, in special dupa criza din Zona euro, este mai bine ca Londra sa iasa inainte ca relatiile sa devina si mai puternice.

  • Pro-UE: Intr-o lume globalizata, fiecare tara trebuie sa lucreze cat mai strans cu celelalte, daca vrea sa infloreasca economic. Dorinta de izolare, devenita un stereotip englezesc, va submina Marea Britanie. In plus, premierul a obtinut deja, la Bruxelles, o serie de exceptii de la tratatele si directivele UE.

APARARE


  • Anti-UE: Marea Britanie ar putea fi obligata in curand sa contribuie la o armata UE si exista informatii ca Angela Merkel il va obliga pe premierul britanic sa isi dea consimtamantul in acest sens, in schimbul unei serii de concesii. Acest lucru ar putea submina forta militara independenta a Marii Britanii si trebuie impiedicat.

  • Pro-UE: Tarile europene se confrunta, impreuna, cu amenintari din partea Statului Islamic si a unei Rusii tot mai agresive. Colaborand, ele pot contracara cel mai bine aceste provocari – un efort care ar fi subminat, daca Marea Britanie intoarce spatele UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.