Alegerile locale au fost o incercare grea pentru coalitia de guvernare a premierului Matteo Renzi, in vreme ce formatiunea anti-sistem M5S a reusit sa obtina victorii importante la Roma si Torino si sa-si consolideze pozitia.

In Roma, Virginia Raggi, o avocata populista in varsta de 37 de ani, a devenit prima femeie aleasa la conducerea primariei, dupa ce a iesit victorioasa in cel de-al doilea tur al localelor cu un avans considerabil in fata rivalului democrat, scriu Al Jazeera si Reuters.

”O noua era a inceput cu noi. Vom munci pentru a readuce legalitatea si transparenta in institutiile locale”, a declarat Raggi, dupa ce a reusit sa obtina doua treimi din voturile alegatorilor.

Avocata si consilier local, Raggi s-a ridicat in doar cateva luni din anonimitate pentru a deveni una dintre cele mai cunoscute fete ale politicii italiene.

Insa, rezultatele alegerilor locale sunt o victorie pentru formatiunea anti-sistem ”Miscarea Cinci Stele” (M5S), care a reusit sa puna mana pe primariile unor orase italiene importante si, in acelasi timp, sa-i slabeasca popularitatea lui Matteo Renzi, inainte de un referendum crucial pentru cariera sa politica.

Mai mult, miscarea populista a fost fondata de Beppe Grillo, un fost comediant care s-a reorientat spre politica.

M5S s-a ridicat sub forma unei opozitii anti-sistem, cu o politica socialista si populista, care a exploatat scandalurile de coruptie in care sunt implicati atat politicienii traditionali de stanga, cat si cei de dreapta. Victorile din locale ar putea sa devina o platforma a celor de la M5S, pentru a se lansa spre puterea nationala in legislativele din 2018.

Aproximativ noua milioane de alegatori au putut sa voteze duminica in cel de-al doilea tur al alegerilor locale, care s-a desfasurat in 126 de localitati italiene, inclusiv Roma, Milano, Napoli, Torino si Bolognia. Insa, doar 50,5% din alegatori s-au prezentat la urne, informeaza News.ro.

Intre timp, o alta victorie importanta pentru M5S a fost obtinuta la primaria metropolei Torino, unde Chiara Appendino, in varsta de 31 de ani, a reusit sa intoarca un dezavantaj de 11% si sa castige scrutinul. Esecul celor de la Partidul Democrat a fost surprinzator, avand in vedere ca Torino este o fortareata a alegatorilor de centru-stanga, insa Piero Fassino nu a reusit sa-si pazeasca functia.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Rezultatele alegerilor locale ar putea sa puna presiune aditionala pe pozitia lui Matteo Renzi, inaintea unui referendum crucial privind reformarea Constitutiei, in care premierul isi pune intreaga cariera politica la risc.

Prim-ministrul, care a preluat puterea in urma cu doi ani, a intampinat greutati in relansarea economiei italiene, dupa ani de stagnare, si a fost puternic afectat de scandalurile din sectorul bancare. De asemenea, Renzi a fost tinta criticilor din interiorul partidului, care s-au plans ca PD a adoptat o politica prea de dreapta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.