Pe data de 8 mai, in jurul orei locale 13:00, era raportat ca sistemele de generare a energiei verzi din Germania furnizeaza 55 de gigawati din cei 63 de gigawati consumati, adica nu mai putin de 87% din totalul utilizat.

In momentul in care a fost adaugata cantitatea de energie rezultata din surse conventionale, s-a constatat ca productia de electricitate depasise cererea la nivel national.

Acest surplus indica faptul ca, pentru scurt timp, preturile la energie au fost de fapt negative. Prin urmare, consumatorii au fost efectiv platiti pentru a consuma energie electrica.

O situatie similara a avut loc anul trecut in Danemarca, cand intr-o zi cu vanturi foarte puternice, sistemul de turbine eoliene a reusit sa produca cu 40% mai multa energie electrica peste necesarul de electricitate al tarii. Surplusul obtinut atunci a fost vandut in Germania, Norvegia si Suedia.

Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite, Germania intentioneaza sa devina una dintre principalele tari producatoare de energie din surse regenerabile. In acest sens, s-a angajat sa foloseasca numai energie obtinuta din astfel de surse pana in anul 2050.

Intr-o declaratie facuta recent de specialistii Agentiei Internationale pentru Energie, este mentionat faptul ca peste 25% dintre statele lumii vor fi alimentate cu energie regenerabila pana in 2020. Expertii sustin ca daca acest lucru va fi posibil, Conventia ONU de la Paris privind schimbarile climatice isi va putea dovedi eficienta.

Mai multe tari din lume, printre care si Germania, au facut pasi importanti in renuntarea la sursele de energie conventionale. In acest sens, Suedia a initiat o serie de masuri legislative si de infrastructura, cu scopul de a deveni primul stat din lume care nu va mai folosi combustibil fosil. Marocul va avea in curand o instalatie de energie solara, functionala 24 de ore din 24, care va fi in masura sa furnizeze in mod constant energie electrica pentru intreaga regiune. S.U.A., Canada, si China au fost de acord sa coopereze pentru a pune capat dependentei de combustibili fosili.

Citeste si:
Florin Cîțu: Cred că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească...
Florin Cîțu: Cred că în 15...

Cele mai multe dintre statele care si-au propus sa isi mareasca capacitatea de generare a energiei din surse regenerabile, incep sa renunte treptat la folosirea centralelor nucleare. Astfel de initiative nu numai ca vor ajuta respectivele tari sa isi dezvolte intr-un mod mult mai eficient sistemul de generare a electricitatii din surse ecologice, ci le vor usura efortul de a diminua impactul efectelor incalzirii globale provocate de om., relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.