Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut statelor care detin arme nucelare sa ratifice Tratatul privind interzicerea totala a testelor atomice, informeaza Reuters online.

"Testele atomice otravesc apa, cauzeaza cancere si polueaza zona de test cu materiale radioactive pentru mai multe generatii (...) Suntem aici pentru a comemora victimele (...) sa interzicem si sa oprim testele atomice. In primul rand ar trebui sa dam o lectie lumii sa termine cu aceasta nebunie" a declarat Ban Ki-Moon, la un eveniment organizat la Viena pentru a marca 20 de ani de la adoptarea tratatului.

"Fac un apel la ultimele state ramase, ultimele opt state, sa semneze si sa ratifice tratatul fara intarziere," a adaugat secretarul general al Natiunilor Unite.

Tratatul privind interzicerea totala a testelor atomice, care a fost introdus in septembrie 1996, interzice in totalitate teste nucleare. Pana acum a fost semnat de 183 de state si ratificat de 164, inclusiv Rusia, Franta si Marea Britanie, trei dintre cele noua state care detin sau se speculeaza ca detin armament nuclear, scrie MEDIAFAX.

Pentru a intra in vigoare, tratatul trebuie sa fie ratificat de toate cele 44 de state care poseda instalatii nucleare semnificative, insa opt dintre acestea nu au ratificat tratatul.

Statele Unite, China, Egiptul, Iranul si Israelul au semnat tratatul, insa nu l-au ratificat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.