CE a deschis o investigatie pentru a verifica daca anularea datoriilor istorice ale Oltchim SA catre stat si continuarea sussinerii combinatului chimic de catre companiile de stat au fost in linie cu legislasia europeana in domeniul ajutorului de stat.

"Investigatia demarata de Comisia Europeana va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim SA si va decide daca statul s-a comportat ca un creditor privat fata de Oltchim. In contextul perspectivelor favorabile de vanzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importanta pentru a oferi siguranta juridica potentialului investitor. Mentinerea activitatii industriale in zona Ramnicu Valcea si pastrarea locurilor de munca sunt prioritare pentru noi", a declarat viceprim-ministrul Costin Borc, citat intr-un comunicat.

Ministerul considera aceasta decizie un pas important pentru clarificarea procesului de reorganizare economica si de vanzare a companiei chimice.

La randul ei Margrethe Vestager, comisarul european responsabil de politica in domeniul concurentei a declarat ca in urma dificultatilor economice intampinate de societatea Oltchim si a anularii datoriilor publice ale acesteia, Comisia trebuie sa verifice daca un creditor privat ar fi acceptat sa actioneze in acelasi mod.

"Datorita recentei sale reorganizari, situatia financiara a Oltchim s-a imbunatatit, iar Romania spera sa gaseasca un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activitatilor economice ale acestei societati, care sa nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului.”, a precizat comisarul european, citata intr-un comunicat.

Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul Oltchim. In ianuarie 2013, compania a fost declarata insolventa si a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (si aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizand plata datoriilor anterioare din incasarile pentru o viitoare privatizare. Avand in vedere faptul ca pretul de vanzare estimat in eventualitatea unei privatizari nu ar acoperi intreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulari totale sau considerabile ale datoriilor, se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Verificarile Comisiei vor viza in special acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar, precum si sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat (CET Govora si Salrom) care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline.

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, interventiile publice in activitatea societatilor sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci cand un operator privat ar fi actionat in acelasi mod. Comisia va evalua daca acesta a fost cazul pentru creditorii publici si furnizorii Oltchim sau daca, dimpotriva, masurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic fata de concurentii sai si constituie ajutoare de stat.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

In cazul in care Comisia va concluziona ca Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua daca ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizeaza anumite categorii de ajutoare. Intrucat Oltchim este o societate aflata in dificultate financiara, singura categorie de ajutoare permisa ar fi reprezentata de ajutoarele pentru salvare si restructurare, relateaza MEDIAFAX.

"In plus, Comisia este preocupata de faptul ca procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat in prezent, poate conduce la o continuitate economica intre Oltchim si viitorul cumparator. Cu toate acestea, Comisia saluta faptul ca autoritatile romane si-au manifestat acum intentia de a se asigura ca procesul nu conduce la o continuitate economica, pentru a evita situatiile in care un cumparator ar beneficia de ajutoarele acordate in trecut Oltchim si ar putea fi obligat sa le ramburseze", potrivit comunicatului CE.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.