Cei 28 de lideri UE se intalnesc la Bruxelles joi, la zece zile dupa un prim summit, cu scopul de a incerca sa finalizeze un important acord cu Turcia, al carui continut provoaca rezerve puternice, in special din partea Ciprului.

Acest nou summit de doua zile urmeaza sa inceapa abia joi seara sa abordeze arzatoarea criza a migratiei, la un dineu - care se anunta tensionat - intre niste lideri europeni divizati. Europenii il vor primi vineri dimineata pe premierul turc Ahmet Davutoglu. Cancelarul german Angela Merkel, care a jucat un rol major in negocierile cu turcii, apreciaza ca incheierea unui acord va oferi o "prima sansa" gasirii unei solutii colective la problema migratiei. Insa acest lucru nu inseamna un cec in alb pentru Ankara, a dat ea asigurari.

"Obiectivul este clar: un acord acceptabil atat pentru cele 28 de state membre, cat si pentru partenerii nostri turci", a repetat miercuri seara presedintele Consiliului European Donald Tusk, insarcinat de tarile europene sa negocieze cu Ankara, in pofida unor scurtcircuitari ale Berlinului, pe care nu le-a prea apreciat, relateaza MEDIAFAX.

Uniunea Europeana (UE), care incearca de mai multe luni sa obtina din partea Turciei o colaborare in vederea opririi fluxului de migranti, a fost surprinsa de amploarea noii "propuneri turce" de la precedentul summit, pe 7 martie. Ankara se declara de-acum dispusa sa preia toti noii migranti care ajung pe insulele grecesti de pe coastele turcesti, inclusiv solicitantii de azil. Aceasta idee nu poate decat sa atraga o Uniune care a primit peste 1,2 milioane de cereri de azil in 2015, insa proiectul ridica numeroase probleme. "Lista problemelor de solutionat inainte ca noi sa putem incheia un acord este lunga", a admis Donald Tusk in scrisoarea prin care-i invita la summit pe Cei 28, in care stabileste ca "prioritate absoluta sa ne asiguram ca deciziile noastre respecta dreptul european si international".

Comisia Europeana (CE) a dat asigurari miercuri ca orice acord va respecta dreptul si a promis ca fiecare solicitant de azil va dispune de garantarea unei procesari individuale a solicitarii si de mijloace de recurs impotriva unei expulzari. Potrivit proiectului de acord, europenii se angajeaza ca in schimbul fiecarui sirian expulzat sa "reinstaleze" in UE alt sirian din Turcia. In schimbul eforturilor sale, Turcia va obtine o accelerare a procesului liberalizarii vizelor pentru cetatenii turci si o relansare a negocierilor de aderare, blocate de contenciosul istoric cu Ciprul. Acest ultim angajament constituie un punct de blocaj pentru Nicosia, care ar putea ameninta un acord cu Ankara.

"Aderarea Turciei la Uniunea Europeana nu este absolut deloc pe ordinea de zi", a vrut sa asigure miercuri Angela Merkel, subliniind ca este necesar ca Europa sa ramana ferma in fata Ankarei cu privire la valorile sale democratice, in contextul in care puterea islamo-conservatoare turca este acuzata de o deriva aurotitarista.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

In contextul in care zeci de mii de migranti sunt blocati in Grecia, dupa inchiderea rutei migratiei prin Balcani, Merkel a criticat tot miercuri lipsa de solidaritate a unor tari europene. Tensiunea este in continuare puternica la frontiera greco-macedoneana, unde sunt blocati, in conditii foarte dificile, mii de migranti, dupa inchiderea "rutei balcanice". De asemenea, migrantii continua sa foloseasca alte rute in incercarea de a ajunge in Europa. Peste 2.400 de persoane au fost salvate, incepand de marti, in largul Libiei, iar trei cadavre au fost gasite, a anuntat miercuri Paza de Coasta italiana, in timp ce erau in curs alte operatiuni de salvare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.