Doi jurnalisti turci, acuzati ca au revelat secrete de stat, au fost eliberati, vineri, dupa trei luni de inchisoare.

Can Dundar si Erdem Gul, de la ziarul turc Cumhuriyet, au fost retinuti in noiembrie 2015, fiind acuzati ca au revelat secrete de stat dupa ce au prezentat un material in care acuzau guvernul turc ca a incercat sa vanda armament militantilor retelei teroriste Stat Islamic din Siria.

Dar Curtea Constitutionala de Justitie a Turciei a respins aceste acuzatii, care incalca libertatea de exprimare a presei. Cei doi au fost eliberati vineri dimineata, dupa ce au petrecut 92 de zile in inchisoare. Procesul lor a fost programat pentru data de 25 martie, potrivit MEDIAFAX.

"Este un proces despre libertatea de exprimare a presei", a declarat Dundar, editorul-sef al publicatiei. "Noi am fost eliberati, dar inca 30 de colegi de-ai nostri sunt, in continuare, in inchisoare", a explicat Dundar. Curtea Constitutionala a analizat joi solicitarile celor doi inculpati si a decis eliberarea acestor, concluzand ca "libertatea de exprimare a presei a fost ingradita". Decizia a fost adoptata cu 12 voturi favorabile si trei impotriva
.
Ei au fost acuzati ca au revelat secrete de stat pentru "scopuri de spionaj", urmarind sa acuze brutal guvernul turc de sustinerea "unei grupari teroriste armate". Cei doi au fost detinuti intr-o inchisoare de la periferia Istanbului. In raportul organizatiei Freedom House prezentat in ianuarie, Turcia este clasata pe locul 149 din 180 in ceea ce priveste gradul de libertate al presei in anul 2015, la nivel global.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.