Procurorul general al Ucrainei si-a prezentat demisia, a anuntat vineri, intr-un mesaj postat pe Twitter, un purtator de cuvant al presedintelui Petro Porosenko, relateaza postul Radio Free Europe-Radio Liberty in pagina electronica.

Administratia prezidentiala a primit o scrisoare oficiala de demisie din partea procurorului general Viktor Sokin, a anuntat Sviatoslav Tegolko, un purtator de cuvant al presedintiei, scrie MEDIAFAX.

Sokin a fost indemnat sa demisioneze dupa ce adjunctul sau, Vitali Kasko, a demisionat luni, acuzandu-l pe procurorul general ca blocheaza unele anchete de coruptie. Potrivit presei, Sokin ar fi demisionat inca de marti, insa unele publicatii au scris ca acesta si-a luat concediu.

Vicepresedintele american Joe Biden i-a trasmis joi lui Porosenko, intr-o convorbire telefonica, ca Statele Unite saluta eforturile de inlocuire a lui Sokin. Aceste demisii "deschid calea unor reforme necesare in cadrul procuraturii", a subliniat Biden.

Pe de alta parte, coalitia prooccidentala condusa de premierul Arseni Iateniuk si-a pierdut joi majoritatea in Parlament, dupa ce Partidul Samoponici a anuntat ca se retrage din de la putere, relateaza DPA in pagina electronica.

Formatiunea a anuntat, intr-un comunicat citat de agentia Ukrinform, ca nu mai vrea sa participe la o "lovitura de stat oligarhica in Parlament".

Porosenko a sugerat saptamana aceasta ca Iateniuk ar putea sa demisioneze. Ulterior, Guvernul a reusit sa supravietuiasca unei motiuni de cenzura. De asemenea, Partidul Batkivscina (Patria) al fostului premier Iulia Timosenko a anuntat miercuri ca paraseste coalitia.

In urma acestor plecari, din coalitie mai fac parte Partidul Solidaritatea al lui Porosenko si Frontul Popular al lui Iateniuk. Premierul a anuntat joi ca va incerca sa aduca Partidul Radical in coalitie, in vederea formarii unei noi majoritati, potrivit Ukrinform.

De asemenea, ministrul ucrainean al Economiei Aivaras Abromavicius si-a anuntat luna aceasta plecarea din functie, acuzand oficiali de rang inalt de faptul ca ii blocheaza activitatea, urmarindu-si propriile interese.

Citeste si:
Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
Ciolacu îi amenință pe...

El l-a citat in acest sens pe parlamentarul Igor Kononenko, un aliat apropiat al lui Porosenko, printre alesii care-l "saboteaza", scria la vremea respectiva Ukrinform.

Popularitatea lui Porosenko a scazut in mod semnificativ, in contextul in care tot mai multi ucraineni cred, potrivit unui sondaj publicat in decembrie de Gallup, ca seful statului a esuat in a duce la indeplinire obiectivele unei miscari de protest care l-a purtat la putere, in 2014.

Cota popularritatii presedintelui ucrainean a scazut la 17%, cu mult sub cea de 28% pe care o avea predecesorul sau prorus Viktor Ianukovici inainte sa fie indepartat de la putere, potrivit acestui sondaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.