Ungaria este pregatita sa construiasca gard metalic de-a lungul frontierei cu Romania, reitereaza Guvernul de la Budapesta, explicand ca situatia actuala in materie de imigratie nu permite evitarea acestei masuri.

"Suntem pregatiti sa construim gard la frontiera cu Romania pentru a opri imigrantii si sunt sanse mari ca acest lucru sa nu poata fi evitat", a declarat joi Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban.

Janos Lazar a subliniat ca Grupul Visegrad - format din Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria - mentine propunerea de securizare in primul rand a frontierelor Greciei. "Dezbaterea reala este daca putem ajuta sau nu tarile balcanice", a declarat Lazar, citat de Reuters, explicand insa ca trebuie sa existe o a doua linie de securitate intre Grecia si Spatiul Schengen.

Saptamana trecuta, Janos Lazar avertiza ca Ungaria este pregatita sa construiasca in orice moment gard metalic la frontiera cu Romania, in contextul cresterii presiunii imigratiei in aceasta zona, situatie care ameninta securitatea tarii, scrie MEDIAFAX. "Din primavara, Ungaria probabil va fi expusa unor noi presiuni ale imigratiei si suntem pregatiti sa construim un nou gard, de data aceasta la frontiera cu Romania", declara Janos Lazar.

"Migratia va reincepe din primavara si probabil ca vor fi exercitate presiuni asupra frontierelor noastre. Trebuie sa fim pregatiti pentru acest lucru si pentru a construi gard la frontiera cu Romania", sublinia Janos Lazar. "Anul 2016 va fi unul greu in materie de imigratie ilegala. Suntem supusi presiunilor si securitatea tarii este amenintata", a spus el.

La sfarsitul lunii ianuarie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirma la Bucuresti ca Ungaria nu intentiona, pe moment, sa construiasca un gard la granita sa cu Romania, dar ca aceasta decizie ar putea fi reconsiderata in viitor, in functie de felul in care evolueaza situatia in ceea ce priveste criza refugiatilor. "Nu se construieste gard la granita dintre Ungaria si Romania. Se poate sa se construiasca, speram ca nu va fi nicio situatie in care sa se puna in discutie acest subiect. Dorim atat Romaniei, cat si noua insine ca aceste doua tari sa nu fie supuse in viitor unei presiuni a migrantilor care fac necesare masuri ulterioare", declara Peter Szijjarto.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

La jumatatea lunii ianuarie, Szijjarto avertiza ca Ungaria este pregatita sa construiasca imediat gard de-a lungul frontierei comune cu Romania in cazul in care imigrantii schimba ruta. In contextul in care Austria si Slovenia au luat masuri pentru blocarea tranzitului extracomunitarilor, Peter Szijjarto atragea atentia ca exista riscul ca imigrantii sa incerce sa ajunga in Occident prin Grecia, Bulgaria si Romania. Astfel, Romania risca sa devina una din principalele rute pentru tranzitul imigrantilor in 2016, sugera Szijjarto. "Daca va fi necesar sa construim un gard la frontiera cu Romania, suntem pregatiti sa facem acest lucru de pe o zi pe alta", declara seful diplomatiei ungare.

Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, afirma in noiembrie 2015 ca Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu Romania, urmand sa fie activat in caz de necesitate. "Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu Romania, daca va fi necesar. Aceasta va fi o masura de ultim resort, dar suntem pregatiti si avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic intr-un interval scurt", preciza oficialul ungar.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

In contextul valului de imigranti extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia si cu Croatia, semnaland de mai multe ori ca ar putea lua masuri similare pe segmente ale granitei cu Romania. Autoritatile ungare au anuntat in septembrie 2015 intentia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu Romania, in contextul in care imigrantii s-ar putea infiltra pe la capatul barierei construite la granita ungaro-sarba. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie ca "gardul ar urma sa inceapa de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/Romania si sa continue pe o distanta rezonabila daca presiunea migratiei se muta spre Romania". Gardul construit de Ungaria de-a lungul granitei sarbe se termina in zona localitatii ungare Kübekháza, situata la frontiera cu Serbia si cu Romania.

Citeste si:
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în apropierea...
Președintele Joe Biden se va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.