Alianta Nord-Atlantica a aprobat, miercuri seara, crearea unei noi structuri militare pentru apararea statelor central si est-europene de amenintarile Rusiei, trupe suplimentare urmand sa fie stationate cel putin temporar in Romania, Bulgaria, Polonia si tarile baltice.

Ministrii Apararii ai statelor NATO, reuniti la Bruxelles, au aprobat crearea unei noi forte multinationale pentru protejarea tarilor expuse amenintarilor Rusiei, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Stoltenberg a precizat ca noile contingente vor fi stationate prin rotatie in state central si est-europene membre NATO. Componenta detaliata a contingentului va fi decisa in primavara. "Noua forta va fi multinationala, pentru a transmite clar semnalul ca un atac impotriva unui aliat va fi un atac impotriva tuturor aliatilor si ca intreaga Alianta va riposta", a declarat Jens Stoltenberg, miercuri seara, conform site-ului agentiei Associated Press.

Potrivit unor surse diplomatice citate de agentiile Reuters si AFP, Alianta Nord-Atlantica ar putea trimite cate 1.000 de militari in Romania, Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Noul contingent va fi sustinut de forta de reactie rapida, care are 40.000 de membri, cu mijloace aeriene, navale si unitati speciale.

"Prezenta NATO in Polonia si in alte state aliate va transmite Rusiei un semnal clar: NATO va raspunde oricarei agresiuni impotriva unui aliat", a avertizat Stoltenberg.

Miercuri dimineata, Stoltenberg a anuntat ca Alianta Nord-Atlantica a decis suplimentarea prezentei militare in zona Marii Negre, inclusiv prin stationarea unor avioane de recunoastere Awacs in Romania, Bulgaria si Turcia.

In replica, Ministerul rus de Externe a transmis ca Rusia nu reprezinta o amenintare de tip real pentru Alianta Nord-Atlantica, denuntand consolidarea prezentei militare NATO in Europa de Est si avertizand ca Moscova intentioneaza sa adopte masuri simetrice, scrie MEDIAFAX.

Administratia Barack Obama a anuntat saptamana trecuta intentia de a suplimenta substantial capacitatile militare in state NATO din Europa Centrala si de Est, in scopul contracararii agresivitatii Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevazute in bugetul din 2017. Presedintia Statelor Unite va solicita un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est in anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate in prezent. Pentagonul ar urma sa utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacitatilor militare - armament greu, vehicule blindate si alte echipamente - in tari membre NATO din Europa Centrala si de Est.

Citeste si:
Spotawheel introduce „Spotawheel GO” și deblochează valoarea pieței...
Spotawheel introduce...

In ultimele luni, Rusia a redus activitatile militare in estul Ucrainei, dar, potrivit Occidentului, mentine prezenta in aceasta zona. Nu este clar care va fi reactia Administratiei Vladimir Putin la planurile Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.