Miliardarul american Michael Bloomberg, fost primar al New Yorkului, a declarat pentru prima data ca analizeaza daca sa candideze pentru presedintia SUA, mutare care ar schimba dramatic cursa din acest an pentru Casa Alba, potrivit cotidianului britanic Financial Times (FT).

Bloomberg a criticat, intr-un interviu acordat FT, calitatea dezbaterii din cursa prezidentiala, iar la intrebarea daca ia in calcul o candidatura proprie pentru cea mai inalta functie din SUA, a afirmat ca se uita la toate optiunile.

"Gasesc discursul si discutiile neplacut de banale si le consider o jignire si o insulta la adresa alegatorilor", a spus Bloomberg, adaugand ca cetatenii americani merita "ceva mult mai bun".

Potrivit unui articol aparut in ianuarie in publicatia New York Times, Bloomberg a cerut consilierilor sa pregateasca un plan al unei candidaturi independente, pentru care ar putea cheltui pana la 1 miliard de dolari din averea sa, estimata la 39 de miliarde de dolari.

Prima confirmare din partea lui Bloomberg, care s-a gandit si in trecut sa candideze pentru Biroul Oval, are loc in contextul in care Donald Trump, un alt miliardar, domina cu o agenda populista campania interna de desemnare a candidatului Partidului Republican pentru cursa prezidentiala din acest an.

Trump, un mogul al imobiliarelor, conduce detasat in sondajele realizate in randul republicanilor inaintea alegerilor primare din statul New Hampshire, care au loc marti. In cursa interna a Partidului Democrat, senatorul Bernie Sanders, un autodeclarat socialist, are un avans semnificativ fata de Hillary Clinton, fost secretar de stat.

Bloomberg a declarat pentru FT ca ar fi nevoie sa-si puna numele pe buletine de vot la inceputul lunii martie, scrie MEDIAFAX.

"Ascult ceea ce spun candidatii si (ma uit la, n.r.) ceea ce fac alegatorii de la primare (alegerile interne ale celor doua partide pentru desemnarea candidatilor, n.r.)", a spus el.

Intrarea lui Bloomberg ar transforma radical alegerile, schimbate deja de Trump si Sanders. Multi experti considera ca Bloomberg l-ar ajuta pe candidatul nominalizat de republicani, intrucat ar atrage mai mult sprijin din zona democratilor si mai putin din cea a republicanilor, avand in vedere pozitiile mai liberale pe care le are in chestiuni precum controlul armelor si mediul.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

Un sondaj realizat de trustul de media al lui Bloomberg si Des Moines Register a evidentiat dificultatile pe care acesta le-ar intampina in cazul in care s-ar decide sa candideze. Astfel, doar 9% dintre alegatorii republicani din statul Iowa au o opinie favorabila despre Bloomberg, in timp ce in randul democratilor din respectivul stat procentajul se situeaza la 17%.

Trump a declarat ca ar fi "foarte fericit " daca Bloomberg ar intra in cursa, in timp ce Sanders a criticat aceasta perspectiva, afirmind ca ar confirma ca SUA "se indeparteaza de democratie si se apropie de oligarhie".

Bloomberg are rezerve si in ce priveste campania democratei Hillary Clinton, care a afirmat ca miliardarul ar intra in cursa doar daca nu este ea candidatul democrat. Cursa stransa dintre Sanders si Clinton creste insa probabilitatea ca un candidat democrat sa nu fie desemnat pana la inceputul lunii martie, moment in care Bloomberg ar trebui sa se decida.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Chiar daca expertii considera ca un candidat independent ar avea dificultati intr-un sistem care favorizeaza candidatii celor doua mari partide (Democrat si Republican), campania pentru alegerile din 2016 a demonstrat deja pericolul de a pune prea multa baza pe certitudinile din trecut, potrivit Financial Times.

Cu un an in urma, cei mai multi dintre experti anticipau o confruntare finala intre Clinton si Jeb Bush, fostul guvernator republican al statului Florida, sau Scott Walker, guvernatorul din Wisconsin. Walker ​s-a retras devreme din cursa pentru nominalizarea candidatului republican, iar Bush se afla pe locul al cincilea in sondajele din New Hampshire, dupa un rezultat slab in Iowa.

Bloomberg a adoptat un rol mult mai activ in cadrul propriei companii dupa ce a parasit postul de primar in 2014.

Despre miliardar se credea ca se va dedica activitatilor filantropice, precum cele vizand schimbarile climatice si o legislatie mai stricta pentru armele de foc, insa fostul primar a revenit pentru a lucra full time in compania pe care a infiintat-o in 1981.

Citeste si:
Un miliardar rus a fost găsit mort în propria locuință
Un miliardar rus a fost găsit...

Revenirea lui Bloomberg a fost urmata de transformari majore in conducerea companiei, specializata in informatii pentru sectorul financiar. Dan Doctoroff, unul dintre apropiatii lui Bloomberg, a fost printre primii care au parasit compania.

Doctoroff era directorul general, rol asumat ulterior de Bloomberg. Mai multe figuri importante, din echipa editoriala dar si din managementul companiei, au plecat sau au facut un pas inapoi. Dintre acestia iese in evidenta Matt Winkler, mana dreapta a lui Bloomberg timp de 25 de ani. Winkler a fost inlocuit de John Micklethwait, editorul publicatiei The Economist.

Schimbarile la nivel editorial au avut loc in contextul in care se compania se concentreaza si mai mult pe terminalele de date. Afacerile lui Bloomberg au de infruntat concurenta pe mai multe fronturi, mai ales din partea serviciului de mesagerie Symphony, destinat sectorului financiar si detinut de unele dintre cele mai mari banci de pe Wall Street, dar si din partea unor variante low-cost, precum Money.net, scrie Financial Times.

Citeste si:
Află prin ce au trecut celebritățile la începutul carierei
Află prin ce au trecut...

Reprezentantii lui Ted Cruz, unul dintre candidatii republicani, considera binevenita o eventuala candidatura a lui Bloomberg, in timp ce reprezentati ai campaniilor lui Marco Rubio, un alt candidat republican, si Hillary Clinton, candidat in cursa interna a Partidului Democrat, au refuzat sa comenteze planurile lui Michael Bloomberg.

La un miting organizat in New Hampshire pentru Bernie Sanders, sustinatorii acestuia au afirmat ca este putin probabil ca o eventuala candidatura a lui Bloomberg sa le schimbe intentia de vot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.