Agentia Europeana pentru Medicamente (AEM), un organ al Uniunii Europene (UE) cu sediul la Londra, a anuntat luni crearea unui Grup de lucru insarcinat sa ofere consiliere laboratoarelor care lucreaza la elaborarea unor vaccinuri si tratamente impotriva Zika.

Din grup fac parte specialisti in domeniile conceperii de vaccinuri si al bolilor infectioase, a anuntat AEM intr-un comunicat, avertizand asupra unei "extinderi a crizei in domeniul sanatatii publice", potrivit AFP.

"Agentia incurajeaza producatorii de medicamente sa contacteze AEM in cazul in care desfasoara proiecte in acest domeniu. AEM este disponibila de asemnea unor companii care preconizeaza ca vor lucra la elaborarea unor vaccinuri experimentale si ofera consiliere stiintifica si in domeniul reglementarii", anunta Agentia intr-un comunicat, potrivit Reuters.

O serie de societati specializate in biotehnologie, dar si o serie de laboratoare, inclusiv Sanofi, s-au lansat intr-o adevarata cursa vizand producerea unui vaccin.

Transmis - la fel ca dengue si chikungunya - de catre tantari din genul Aedes, extrem de raspanditi in zona dintre tropice, Zika - un virus susceptibil de antrenarea unor malformatii congenitale - se propaga in mod rapid, potrivit Organizatiei Panamericane a Sanatatii (PAHO).

Cercetatorii sunt relativ dezarmati in fata acestui virus, despre care se cunosc putine lucruri, ceea ce le complica sarcina.

O raspandire a virusului Zika in America Latina si Caraibe a coincis cu o crestere puternica a cazurilor de microcefalie la bebelusi - au capul sau creierul neobisnuit de mici, ceea ce poate conduce la deces sau dizabilitate, scrie MEDIAFAX.

Nicio dovada stiintifica nu s-a descoperit, pana in prezent, care sa demonstreze ca Zika provoaca microcefalia, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca "suspecteaza puternic" o legatura in acest sens si a declarat Zika drept "o urgenta in domeniul sanatatii publice de amploare internationala".

Deocamdata nu exista vreun tratament sau vaccin impotriva virusului care, la cele mai multe persoane, provoaca simptome moderate.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.