Ministerul polinezian al Sanatatii a informat ca virusul Zika, transmis prin intermediul tantarilor, nu mai circula in Polinezia franceza, dupa ce a lovit aceasta colectivitate in perioada 2013-2014, cu doi ani inainte sa se propage la scara mondiala, relateaza AFP online.

In contextul unei epidemii care capata caracter global, in special in tarile tropicale, ministerul a dat asigurari ca "nu exista vreun risc cunoscut de contaminare cu virusul Zika pentru turistii care vor sa ajunga in Polinezia franceza".

Majoritatea populatiei este imunizata dupa aceasta epidemie, "ceea ce face putin probabil ca ea sa circule din nou, deocamdata".

Autoritatile medicale estimeaza ca virusul Zika a afectat "cel putin 60 la suta" din 280.000 de polinezieni, potrivit primelor aproximari ale unui studiu in curs de desfasurare.

Patruzeci si doi dintre ei au fost afectati de sindromul Guillain-Barré, la putin timp dupa ce au contactat virusul. Aceasta boala ataca sistemul nervos periferic, provocand slabirea organismului, sau chiar paralizia membrelor, deseori reversibila, care poate dura mai multe luni, scrie MEDIAFAX.

Virusul Zika a atacat de asemena femei insarcinate in Polinezia, generand 18 malformatii congenitale, dintre care intre 10 si 12 pot fi asociate microcefaliei, potrivit unuii dirrector al unui centru de cercetare.

Cercetarile privind epidemia din Polinezia reprezinta o sursa importanta de informatii pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii si pentru tarile afectate in prezent de virusul Zika.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.