Guvernul sirian a ignorat in 2015 majoritatea cererilor ONU de a aproba livrarea de ajutor umanitar pentru cele 4,6 milioane de persoane din zone aflate sub asediu si numai 620.000 au primit ajutor, a declarat miercuri coordonatorul ONU pentru asistenta umanitara, citat de Reuters in pagina online.

Stephen O'Brien a informat Consiliul de Securitate ca, anul trecut, ONU a transmis 113 solicitari Guvernului sirian de a aproba convoaie umanitare, dar numai 10 la suta dintre acestea au primit permisiunea de a livra ajutoare.

Alte 10 la suta au primit acordul in principiu al Guvernului sirian, dar nu au putut continua din cauza lipsei aprobarii finale sau lipsei securitatii, in timp ce ONU a amanat alte 3 la suta din cauza lipsei securitatii, scrie MEDIAFAX.

O'Brien a precizat ca restul de 75 la suta dintre cererile de acordare a asistentei umanitare au ramas fara raspuns. "Aceasta lipsa de actiune este inacceptabila", a afirmat el. "Impactul pe teren este tangibil: in 2013, am ajuns la circa 2,9 milioane de persoane prin mecanismul convoaielor inter-agentii, dar numai 620.000" in 2015, a precizat oficialul ONU.

ONU a apreciat ca, in total, 13,5 milioane de persoane din Siria au nevoie de ajutor umanitar, fata de 1,3 milioane in 2014. "Chiar si dupa agravarea situatiei si a provocarilor continue privind accesul, angajatii umanitari din Siria raman in continuare si livreaza ajutor, adesea cu mari riscuri personale", a afirmat O'Brien.

El a precizat ca in 2015 aproape 6 milioane de persoane au primit mancare lunar, aproape 16 milioane au primit asistenta medicala, 6,7 milioane au primit sprijin privind asigurarea apei si produselor de igiena, iar 4,8 milioane au primit bunuri de baza pentru gospodarie. "Dati-mi voie sa fiu clar: suferinta continua a oamenilor din Siria nu este vina organizatiilor si personalului umanitar", a subiniat O'Brien. "Este esecul ambelor parti si al comunitatii internationale, care au permis acestui conflict sa dureze prea mult", a adaugat el.

Razboiul civil a fost declansat de reprimarea violenta de catre fortele siriene a unei miscari pro-democratie, la inceputul lui 2011. Militantii gruparii Stat Islamic au profitat de haos pentru a ocupa teritorii in Siria si Irak, iar circa 4,3 milioane de sirieni au fugit din tara. Potrivit ONU, cel putin 250.000 de persoane au fost ucise.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.