Sanctiunile internationale impuse Iranului au fost ridicate sambata, dupa certificarea indeplinirii obligatiilor pe care Teheranul si le-a asumat in cadrului acordului in dosarul nuclear pe care l-a incheiat anul trecut cu sase mari puteri, relateaza BBC News online.

Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a anuntat sambata la Viena ca sanctiunile au fost ridicate conform acordului, "dupa ce Iranul si-a indeplinit angajamentul".

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat anterior ca inspectorii sai au verificat pe teren ca Iranul a luat masurile prevazute.

Iranul a incheiat acest acord cu marile puteri in iulie.

Ridicarea acestor sanctiuni internationale va debloca active in valoare de miliarde de dolari si va permite Republicii islamice sa-si vanda petrolul pe piata internationala. In cadrul acordului, Teheranul a fost nevoit sa-si reduca numarul centrifugelor si sa dezafecteze un reactor cu apa grea de la instalatia nucleara de langa orasul Arak. Ambele puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear.

Iranul a afirmat intotdeauna ca programul sau nuclear este pasnic, insa cei care se opun acordului - de exemplu republicanii americani - considera ca acesta este insuficient pentru a oferi asigurari ca Teheranul nu va dezvolta bomba nucleara. Presedintele iranian Hassan Rouhani a felicitat poporul dupa anuntul AIEA. Acordul "a dat roade", a scris el intr-un mesaj, in farsi, postat pe Twitter, adaugand ca a facut "o plecaciune in fata unei natiuni rabdatoare ca a noastra".

Secretarul de Stat John Kerry a dispus ca sanctiunile economice impuse Iranului de catre Statele Unite in dosarul nuclear sa fie ridicate.

El a declarat la Viena, unde s-a intalnit cu omologul sau iranian, ca Iranul a "facut pasi semnificativi", de care multi "s-au indoit ca vor fi facuti vreodata". "In schimbul pasilor pe care Iranul i-a facut, Statele Unite si UE vor ridica imediat sanctiunile in dosarul nuclear, largind orizontul posibilitatilor pentru poporul iranian", a adaugat el.

"Astazi (sambata), ca un rezultat al actiunilor intreprinse incepand din iulie, Statele Unite, prietenii si aliatii nostri din Orientul Mijlociu, din intreaga lume, sunt mai in siguranta, deoarece amenintarea armei nucleare a fost redusa", a continuat el.

Insa presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul Paul Ryan, a denuntat acordul, apreciind ca "principalul stat care sponsorizeaza la nivel mondial terorismul" va folosi infuzia de bani "pentru a finanta teroristi". Iranul i-a eliberat sambata pe reporterul de la The Washington Post Jason Rezaian si pe alti trei detinuti americani de origine iraniana, in cadrul unui schimb de detinuti cu Statele Unite.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Rezian, in varsta de 39 de ani, a fost incarcerat in noiembrie, intre alte acuzatii, pentru spionaj.
Statele Unite au anuntat ca le ofera clementa lor unui numar de sapte iranieni detinuti pentru incalcarea sanctiunilor americane.

Kerry s-a declarat "foarte fericit sa spun(a) ca, chiar in timp ce vorbim, cinci americani au fost eliberati din custodie si ar trebui sa se afle in drum inapoi catre familiile lor, in scurt timp".

Un al cincilea american, Matthew Trevithick, a fost de asemenea eliberat sambata.

Presedintele american Barack Obama urmeaza sa ofere mai multe detalii despre eliberarea lor ulterior, a anuntat Kerry.

AIEA a anuntat ca a instalat un dispozitiv in instalatia de la Natanz cu scopul de a monitoriza activitatile iraniene de imbogatire a uraniului in timp real, pentru a verifica daca uraniul este imbogatit la un nivel de sub 3,67%, prevazut in acordul incheiat cu marile puteri.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.