Un pacient se afla in moarte cerebrala vineri, in urma unui test terapeutic, "intr-o institutie privata autorizata" in apropiere de Rennes, a anuntat ministrul Sanatatii Marisol Touraine, confirmand o informatie TF1, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Alti cinci voluntari au fost spitalizati la CHU Rennes, "intr-o stare neurologica deosebit de ingrijoratoare", potrivit unei surse judiciare contactate de Le Monde.

Potrivit acestei surse, opt persoane erau implicate in acest test clinic, realizat intr-o institutie privata, agreata de catre autoritati, in contul unui laborator european. Sase persoane au primit o molecula derivata din canabis, impotriva durerii, iar celelalte doua au primit un placebo.

"Laboratorul a informat Agentia nationala pentru securitatea medicamentelor si produselor in domeniul sanatatii (ANSM) ca a intrerupt testele si procedeaza, in prezent, la chemarea tuturor voluntarilor care au participat" la aceste teste, precizeaza Ministerul francez al Sanatatii intr-un comunicat.

Acest accident a avut loc in cadrul unui test clinic in prima faza, adica asupra unor voluntari sanatosi, "al carei scop este sa evalueze securitatea folosirii, toleranta si profilurile farmacologice ale molecului", adauga ministerul. Se testa "un medicament administrat pe cale orala, in curs de dezvoltare", precizeaza aceeasi sursa.

O ancheta a fost lansata de catre Parchetul din Paris, scrie MEDIAFAX.

Aceasta ancheta, in flagrant, incredintata Directiei Interregionale a Politiei Judiciare (DIPJ) de la Rennes si unui serviciu din cadrul Jandarmeriei specializate in Sanatate (Oclaest), a fost deschisa pentru "raniri neintentionate", a precizat Parchetul din Paris.

Ministerul Sanatatii a sesizat Inspectia Generala pentru Afaceri Sociale (IGAS), in vederea "efectuarii unei inspectii cu privire la organizarea, mijloacele si conditiile de interventie din aceasta institutie in realizarea testului clinic". ANSM a decis, de asemenea, sa procedeze la o inspectie tehnica la locul unde se efectuau testele.

Marisol Touraine, care s-a declarat hotarata "sa faca lumina si sa stabileasca responsabilitatile in acest accident dramatic", urma sa efectueze vineri dupa-amiaza o vizita la Rennes.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.