Arabia Saudita a decis duminica sa-si intrerupa relatiile diplomatice cu Iranul, in urma atacarii Ambasadei saudite din Teheran de catre manifestanti care protestau fata de executia, cu o zi ianinte, a unui demnitar siit foarte critic fata de regimul saudi.

Intr-o conferinta de presa, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat ca tara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene si administratiilor care-i sunt atasate in Arabia Saudita sa paraseasca teritoriul regatului in termen de 48 de ore. Arabia Saudita este hotarata sa nu lase Iranul sa-i slabeasca securitatea nationala, a subliniat ministrul saudit.

Manifestanti iranieni au invadat Ambasada saudita din Teheran in noaptea de sambata spre duminica, dupa executia in regatul wahhabit a 47 de condamnati, intre care si un demnitar siit.

Manifestanti s-au adunat in fata portilor ambsadei in semn de protest fata de executia seicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ei au reusit sa patrunda in incinta si au inceput sa o incendieze, dupa care au fost alungati de politie, potrivit agentiei iraniene de presa Isna.

Intr-o imagine difuzata pe retele de socializare apare o sala devastata si cu mobilierul rupt, sub portretul regelui Salman al Arabiei Saudite.

La scurt dupa aceea, Ministerul iranian de Externe a emis un comunicat in care indemna la calm si le cerea manifestantilor sa respecte locurile diplomatice, potrivit site-ului Entekhab. Liderul suprem al Revolutiei islamice din Iran Ali Khamenei a declarat insa ca preconizeaza o "razbunare divina" dupa executia seicului al-Nimr.

Abdel al-Jubeir a apreciat ca atacarea misiunii diplomatice saudite este de aceeasi natura cu cele care au fost comise in trecut impotriva altor reprezentante straine in Iran.

"Acoperirea unei erori majore"

Ministrul al-Jubeir a apreciat ca Iranul continua o politica de destabilizare a regiunii, creand "celule teroriste" in Arabia Saudita.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

"In lumina acestor realitati, regatul anunta ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul si cere plecare membrilor misiunilor diplomatice de la Ambasada, Consulatul si administratiile legate in 48 de ore. Ambasadorul a fost convocat pentru a le notifica" aceasta decizie, a anuntat al-Jubeir.

Diplomatii, care au fost nevoiti sa paraseasca Ambasada saudita din teheran, au sosit cu avionul la Dubai si erau in drum catre tara lor, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.

Adjunctul ministrului iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a estimat, intr-o interventie pe postul national iranian de televiziune, ca aceasta ruptura constituie o tentativa de acoperire, din partea Arabiei Saudite, a "erorii majore a executiei seicului al-Nimr".

Statele Unite, care raman cel mai fidel aliat din Occident al regimului saudit, au reactionat pledand pentru o calmare a tensiunilor dintre Riyadh si Teheran.

Citeste si:
Wizz Air introduce două rute noi spre Arabia Saudită
Wizz Air introduce două rute...

"Am luat cunostinta de informatii potrivit carora regatul Arabiei Saudite a decis sa ordone sa fie inchise misiunile diplomatice iraniene din regat", a declarat un oficial din cadrul administratiei Obama.

"Noi credem ca angajamentul diplomatic si dialogul raman esentiale in solutionarea divergentelor si continuam sa-i indemnam pe liderii din regiune sa adopte masuri active pentru calmarea tensiunilor", a adaugat John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

"Acum ajunge"

O sursa la curent cu pozitia Guvernului saudit a anuntat ca Executivul de la Riyadh a decis sa ignore nemultumirea pe care aceasta ruptura a relatiilor diplomatice risca sa o provoace in cadrul administratiei americane.

Pozitia Arabiei Saudite fata de Iran este "acum ajunge", a precizat aceasta sursa.

Citeste si:
Siria a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Ucraina. Care este...
Siria a anunțat că rupe...

"Teheranul nu inceteaza sa rada iar si iar de Occident. Ei sustin terorismul si lanseaza rachete balistice, iar nimeni nu face nimic in acest sens", a adaugat sursa citata. "Sauditilor nu le pasa daca provoaca furia Casei Albe" a mai spus sursa citata.

Tensiunile dintre Iranul revolutionar siit si Arabia Saudita conservatoare sunnita mocnesc de ani de zile. Fiecare dintre cele doua tari, care doreste sa-si extinda influenta regionala, sustine tabere adverse in conflictele din Orientul Mijlociu. Insa executia lui al-Nimr, sambata, a servit pe post de detonator al unui resentiment mai vechi. Iranul a avertizat Arabia Saudita, inainte sa-l execute pe demnitar, ca regatul "va plati scump" o asemenea decizie.

In Irak, unde Guvernul majoritar siit este apropiat Iranului, mai multe persoanlitati politice si religioase au cerut o rupere a relatiilor diplomatice cu Arabia Saudita, punand sub semnul intrebarii vointa Riyadhului de a crea o alianta regionala impotriva Statului Islamic (SI).

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Marele ayatollah Ali Sistani, demnitarul siit cu cel mai inalt rang din Irak, a condamnat, in ceea ce-l priveste, "o agresiune nedreapta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.