Cancelarul Angela Merkel s-a afirmat drept conducatoarea de facto a Europei - atragandu-si in egala masura mai multe laude si critici ca niciodata - in crizele de pe batranul continent, de la razboiul din Ucraina si criza datoriilor din Grecia si pana la afluxul refugiatilor, scrie AFP online.

Merkel s-a aflat in centru de fiecare data, prin rolul de varf de lance al diplomatiei Uniunii Europene (UE) pe care l-a jucat in relatiile cu Moscova, in negocierea cu Atena a conditiilor dure prevazute de planurile de salvare a tarii de la faliment sau prin pozitia pe care a adoptat-o fata de valul de refugiati, fara precedent la nivel mondial de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.

Intr-o perioada de incertitudini si disensiuni tot mai mari in Europa, aceasta chimista pragmatica pe care germanii o alinta "Mutti" (mami) promoveaza rigoarea bugetara si principiile umanitare, valori primite adesea cu scepticism.

Insa decizia sa - neobisnuit de indrazneata - de a le deschide larg usa refugiatilor sirieni i-a diminuat popularitatea in tara si a lasat-o pe conducatoarea primei economii europene izolata intr-o serie de probleme-cheie printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

"2015 a fost un an incredibil, greu de inteles cu adevarat", declara luna aceasta cancelarul, in varsta de 61 de ani, care nu este tocmai o obisnuita a stilului hiperbolic, la Congresul Uniunii Crestin-Democrate (CDU, centru-dreapta), partidul ei.

"N-am mai trait niciodata o succesiune atat de rapida de evenimente atat de semnificative", sublinia ea.

O declaratie fara precedent din partea acestei fiice de pastor protestant, care a crescut in spatele Cortinei de Fier, unde a trait pana la caderea Zidului Berlnului, in urma cu un sfert de secol, scrie MEDIAFAX.

Ascensiunea Germaniei in cei zece ani de cand Merkel se afla la putere i-a nelinistit, adesea, pe vecinii europeni ai tarii. Dupa ce, spre exemplu, le spune - pe un ton inflexibil - statelor membre ale zonei euro afectate de criza sa-si taie cheltuielile publice, Merkel este caricaturizata in postura de dominatrix a austeritatii, in costum nazist.

Premierul italian Matteo Renzi, mai politicos, subliniaza ca o stimeaza, dar "este necesar ca Europa sa serveasca 28 de tari, nu doar una".

Dar cancelarul si-a atras unele dintre cele mai dure critici prin decizia pe care a luta-o in septembrie de a deschide usa afluxului fara precedent de refugiati care plecau, multi pe jos, de la Budapesta.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Tara care trimitea odinioara garnituri pline cu oameni in lagare de concentrare aplauda, acum, sosirea trenurilor intesate cu refugiati din Siria devastata de razboi, potrivit unor imagini televizate memorabile, preluate si retransmise in intreaga lume. "Putem face acest lucru", continua cancelarul sa spuna hipnotic de atunci incoace, incercand sa insufle curaj unei tari care ii primeste cu sentimente impartite pe cei un milion de nou-sositi de anul acesta.

Tot ea este numita "mama Merkel" de catre refugiati, care se inghesuie sa-si faca selfie-uri cu ea si este prezentata in chip de Maica Tereza pe coperta revistei Spiegel.

De asemenea, intr-o unanimitate rara, organizatiile media Agence France-Presse, revista Times si Financial Times o declara pe "regina Europei" cea mai influenta persoana din 2015.

Editorialistul de la New York Times Roger Cohen scrie, la randul sau, ca "ea a devenit o personalitate europeana impozanta, egala, cu siguranta, a unor giganti postbelici precum Konrad Adenauer, Helmut Schmidt si Helmut Kohl - daca nu cumva chiar i-a intrecut".

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Numerosi germani sunt cuprinsi de indoieli si se tem ca Merkel - garanta stabilitatii lor, in care au incredere - poate conduce tara catre haos.

In paralel, sondajele releva temeri tot mai mari in legatura cu afluxul de migranti - vasta majoritate musulmani-, un partid populist de dreapta incepe sa creasca in sondaje, iar violentele motivate de rasism ating un apogeu.

"Germania este categoric divizata", apreciaza Oskar Niedermayer de la Universitatea Libera din Berlin.

"In general, Merkel si activitatea ei sunt in continuare foarte apreciate, insa, in ceea ce priveste criza refugiatilor, majoritatea crede ca politica ei este gresita", subliniaza el.

Planul lui Merkel de a evita venirea inca unui milion de migranti anul viitor se bazeaza, in mare parte, pe convingerea altor state membre UE sa primeasca mai multi refugiati. Insa pana acum raspunsul acestora a variat de la o tacere asurzitoare si pana la adevarate tipete de protest.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Premierul ungar Viktor Orban a respins vehement "imperialismul moral" al Germaniei si a "sigilat" frontierele tarii cu garduri de sarma ghimpata, in timp ce premierul ceh Bohuslav Sobotka a acuzat-o pe Merkel ca a "incurajat imigratia ilegala" catre Europa

Presedintele UE Donald Tusk a catalogat, la randul sau, politica lui Merkel in domeniul migratiei drept "periculoasa".

Merkel a recunoscut, la congresul partidului ei, ca afluxul refugiatilor - "un rendez-vous cu globalizarea" - reprezinta o sarcina "uriasa" si ca va schimba tara pentru intotdeauna. "Este o provocare istorica la adresa Europei, iar eu spun sa noi vrem ca Europa sa se ridice la nivelul acestei provocari", declara ea intr-un ropot de aplauze. "Si sunt convinsa ca va fi", adauga ea.

Niedermayer aprecia ca, prin acest cel mai bun discurs pe care l-a sustinut pana in prezent, Merkel "a obtinut cateva luni (de ragaz), dar nu mai mult", adaugand ca nerabdarea probabil va creste in randul alegatorilor, inclusiv in randul bazei partidului ei.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.