Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a executat 2001 civili si alti 420 dintre membrii sai - in Siria - de cand a proclamat un "califat", in urma cu 18 luni, si pana in prezent, anunta Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relateaza DPA in pagina electronica.

Printre civilii executati se afla aproximativ 930 de membri ai tribului sunnit Al-Shaitat, situat in guvernoratul Deir Ezzor din estul Siriei, care s-a ridicat impotriva organizatiei jihadiste anul trecut, dupa ce a aceasta i-a ocupat pamanturile, a anuntat marti ONG-ul cu sediul in Marea Britanie.

Gruparea terorista a executat totodata 420 dintre proprii membri - in principal luptatori straini -, acuzati de spionaj in favoarea unor tari sau pentru ca au incercat sa evadeze pentru a se intoarce acasa, potrivit Observatorului.

De asemenea, Statul Islamic a executat - in Siria - atat peste 1.000 de militari din cadrul trupelor guvernamentale si membri ai unor militii loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad, cat si alti 253 de luptatori rebeli si jihadisti rivali, a adaugat ONG-ul. Pe 29 iunie 2014, la cateva saptamani dupa ce a cucerit bucati intregi in Irakul vecin, intr-o ofensiva-fulger, organizatia si-a proclamat liderul, pe Abu Bakr al-Baghdadi, "calif" si a anuntat ca acesta este indreptatit ca toti musulmanii din lume sa-i jure credinta.

Gruparea si-a cultivat in mod intentionat o reputatie brutala, prin postarea online a unor inregistrari video cu executii ale prizonierilor si ostaticilor pe care i-a luat , intr-un aparent efort de a atrage atentia presei si de a descuraja orice opozitie fata de conducerea sa.

Statul Islamic provine din filiala irakiana a organizatiei Al-Qaida, dar s-a despartit de vechea organizatie jihadista, dupa ce a incercat, in 2013, sa incorporeze si filiala siriana a Al-Qaida - Frontul al-Nusra.

Liderul Frontului al-Nusra, Abu Mohammed al-Jaulani, s-a opus acestei incercari, iar organizatia continua sa lupte alaturi de alti rebeli impotriva Guvernului lui al-Assad.

In schimb, Statul Islamic lupta pentru ca sa cucereasca teritorii, atat impotriva rebelilor sirieni si kurzilor, cat si impotriva fortelor gubernamentale - in Siria, dar si in Irak. Statele Unite au format o coalitie internationala care lupta impotriva gruparii jihadiste prin atacuri aeriene tintite si care incearca totodata sa-i lichideze sursele de finantare si rutele de livrare de armament.

Forte guvernamentale siriene au cucerit de la rebeli o baza de langa orasul strategic Sheikh Maskin

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Pe de alta parte, forte guvernamentale siriene au anuntat marti, citate de Observator si presa de stat, ca au cucerit o baza militara aflata sub controlul rebelilor in provincia siriana Deraa (sud).

Potrivit agentiei de stat Sana, trupe guvernamentale s-au angajat, de asemenea, in confruntari armate aprige cu rebeli la Sheikh Maskin, un oras vecin cu baza. Orasul se afla intr-o zona strategica, de legatura intre capitala siriana Damasc, orasul Deraa (sud) si Suweida (est), un bastion al regimului, a precizat Rami Abdel-Rahman, directorul Observatorului.

Rebelii au cucerit Sheikh Maskin in noiembrie 2014, dar nu au reusit sa intrerupa liniile de aprovizionare ale regimului cu orasul Deraa Provincia Deraa, care se invecineaza cu Iordania, este un fief al mai multor forte ale rebelilor moderati, insa Frontul al-Nusra a fost de asemenea activa in Sheikh Maskin.

Citeste si:
Război Israel-Hamas. Detalii şocante din timpul interogatoriului...
Război Israel-Hamas. Detalii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.