Parlamentul grec a aprobat in noaptea de sambata spre duminica bugetul pe 2016, care prevede reduceri drastice ale cheltuielilor si mariri de taxe, in conformitate cu acordul de finantare semnat in iulie cu creditorii internationali, relateaza Deutsche Welle in pagina online.

Guvernul de stanga condus de Alexis Tsipras a obtinut la limita aprobarea bugetului, care a fost votat de 153 de parlamentari, in timp ce 145 s-au pronuntat impotriva. In cadrul unei dezbateri aprinse, ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, a declarat ca nimeni nu se poate bucura de "acest buget dur", redactat in baza pachetului de finantare convenit cu creditorii internationali.

Bugetul aprobat prevede reducerea cheltuielilor cu 5,7 miliarde de euro si mariri de taxe care vor aduce statului alte doua miliarde de euro. Reducerile includ 1,8 miliarde de euro din pensii si 500 de milioane de euro de la aparare.

Datoria Greciei ar urma sa creasca cu 327,6 miliarde de euro, reprezentand 188% din PIB, fata de 180% in 2015. Bugetul pe 2016 prevede de asemenea o contractie a economiei Greciei cu 0,7%, mai mica decat cea de 2,3 procente prognozata anterior.

Tsipras, care a ajuns la putere in ianuarie, promitand sa apere grecii de reducerile impuse de UE, si a fost reales in septembrie, a descris aprobarea bugetului drept un "exercitiu dificil". "In spatele cifrelor, oricine poate vedea efortul agonizant de a sprijini clasa muncitoare", a afirmat el duminica, referindu-se la taierea pensiilor.

Liderul interimar al partidului de opozitie Noua Democratie, Yiannis Plakiotakis, a apreciat ca bugetul este "incorect din punct de vedere social" si impotriva cresterii economice. "Ei se pregatesc sa transforme pensiile in bacsisuri", a subliniat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.