Slovacia a depus miercuri plangere, la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), impotriva deciziei Uniunii Europene (UE) de redistribuire a 120.000 de solicitanti de azil intre statele membre ale Uniunii, prima actiune juridica impotriva acestei masuri care a divizat blocul, relateaza Reuters online.

Aproape 890.000 de migranti si refugiati au ajuns, anul acesta, pe tarmurile europene, un numar de aproape patru ori mai mare decat in 2014, potrivit ONU. Problema gestionarii acestui aflux urias a provocat o ruptura intre Guvernele statelor membre UE.

Germania si Franta se afla in spatele acestui sistem de cote obligatorii - menit sa ajute la distribuirea migrantilor intre statele membre ale Uniunii, insa unele dintre statele cele mai mici, mai sarace si mai conservatoare din punct de vedere social din cadrul blocului european au respins aceasta idee.

Slovacia, Cehia, Ungaria si Romania s-au opus cotelor obligatorii, insa masura a fost adoptata in septembrie, in pofida acestei opozitii, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Interne ai statelor membre UE.

"Cerem Curtii sa stabileasca faptul ca decizia de impunere a unor cote obligatorii este invalida", a declarat Fico pentru presa. "Eu consider cotele absurde si tehnic imposibile. Ceea ce am spus se adevereste, cotele au devenit un fiasco", a apreciat el.

Slovacia, care urmeaza sa primeasca 802 migranti in baza acestui sistem de cote, argumenteaza ca nu poate sa-i tina daca ei vor sa se mute in Germania sau in alte state membre mai bogate. Autoritatile slovace au primit anul acesta 154 de cereri de azil, scrie MEDIAFAX.

Ungaria intentioneaza, de asemenea, sa depuna plangere in justitie impotriva cotelor. Premierul Viktor Orban a declarat miercuri ca UE si Turcia ar putea sa anunte un acord, in urmatoarele zile, cu privire la mutarea a 400 pana la 500 de mii de refugiati din Turcia direct in Uniune.

Orban a spus ca se asteapta la presiuni din partea europenilor pentru ca sa accepte acesti refugiati, un lucru pe care Budapesta nu il poate face. Cehia si Romania au anuntat ca nu vor depune plangeri in justitie impotriva cotelor.

Noul Guvern al Poloniei a revenit asupra angajamentului precedentului Cabinet proeuropean, de centru-dreapta, de a primi mii de refugiati, apreciind ca atacurile de la Paris au relevat necesitatea revizuirii sistemului de cote.

Citeste si:
Florin Salam a depus plângere împotriva lui Costeluș de la Clejani....
Florin Salam a depus plângere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.