Ministrii de Externe ai statelor membre NATO au decis sa invite Muntenegrul sa devina cel de-al 29-lea membru al Aliantei Nord-Atlantice, a anuntat miercuri secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg, citat de agentia DPA in pagina online.

"Politica usilor deschise dusa de NATO a ajutat la raspandirea securitatii, stabilitatii si valorilor democratice pe care le apara Alianta", a afirmat Stoltenberg.

Invitatia adresata de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianta militara este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici. "Aceasta este o zi mare pentru tara mea, cred ca una binemeritata", le-a spus el ministrilor de Externe din statele NATO, dupa ce au luat aceasta decizie. "Invitatia pentru Muntenegru este de asemenea o veste buna pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securitatii si stabilitatii" regiunii, a apreciat el.

Luksici a promis ca tara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta impotriva coruptiei sau imbunatatirea sectorului apararii. "Suntem constienti sa invitatia nu este finalul procesului, ci inceputul unuia nou", a subliniat el. "Suntem hotarati sa ne imbunatatim constant si sa lucram fara incetare, nu pentru a le face altora pe plac, ci pentru a schimba in bine societatea noastra", a precizat vicepremierul muntenegrean.

Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care adera la NATO, dupa Albania si Croatia, scrie MEDIAFAX.

Rusia a avertizat insa ca aceasta decizie ar dauna securitatii europene si ar tensiona si mai mult relatiile dintre NATO si Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.