Turcia ii va ajuta pe europeni in gestionarea crizei migrantilor, care ameninta existenta spatiului Schengen, in schimbul unui ajutor financiar si unei relansari a negocierilor de aderare la UE, se arata in proiectul cu concluziile Summitului UE-Turcia de duminica, relateaza Reuters online.

"Cele doua parti isi vor pune in aplicare imediat, asa cum au convenit, cooperarea activa in privinta migrantilor care nu au nevoie de o protectie internationala, impiedicand intrarile in Turcia si in UE, asigurand punerea in aplicare a dispozitiilor bilaterale de readmisie si trimitand inapoi, in mod rapid, migrantii care nu au nevoie de o protectie internationala, catre tarile lor de origine", se precizeaza in acest proiect, consultat de Reuters.

In schimb, Turcia va primi un ajutor initial in valoare de trei miliarde de dolari menit sa contribuie la gestionarea situatiei migrantilor care se afla pe teritoriul sau. Aceasta suma va putea sa fie revizuita ulterior, in functie de evolutia situatiei.

UE va deschide - in decembrie - urmatorul capitolul de negocieri cu privire la aderarea Turciei, un proces aflat in impas din 2005, si va pregati alte capitole de negociere in primele trei luni din 2016, scrie MEDIAFAX.

Uniunea va actiona in vederea ridicarii - in octombrie 2016 - a restrictiilor existente in privinta eliberarii de vize cetatenilor turci care doresc sa calatoreasca in Europa, daca Guvernul de la Ankara respecta anumite criterii prevazute intr-o foaie de parcurs care a fost aprobata.

Acest proiect de concluzii este susceptibil sa fie modificat in urma discutiilor premierului Ahmet Davutoglu cu cei 28 de sefi de stat si de guverne, in cadrul reuniunii de trei ore care a inceput la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei).

Aproape un milion de persoane, provenind din Africa, Asia si Orientul Mijlociu, care fug din calea razboiului din Siria, au ajuns anul acesta in tari din Uniunea Europeana. Este vorba despre cel mai mare aflux de refugiati de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.