Touroperatorii au inregistrat scaderi ale vanzarilor de bilete de avion si rezervari de vacante spre Paris si Bruxelles, de pana la 70% imediat dupa atentatele teroriste, fiind afectate si rezervarile in orase precum Amsterdam, Londra si Berlin, astfel ca hotelierii au redus tarifele cu 30-50%.

Turistilor care aveau planificate sejururi in Paris sau Bruxelles li s-au propus alternative precum Bruges, Valea Loarei, Costa del Sol si Sicilia. Alte optiuni in locul Frantei si Belgiei au fost Italia, Spania, Portugalia, Cipru si Grecia. De asemenea, de mai multa vreme, alte destinatii preferate de vacanta de catre romani, precum Egipt si Tunisia, au fost scoase din ofertele agentiilor de turism, din cauza crizelor politice.

"Imediat dupa evenimentele tragice din Paris am inregistrat scaderi de 65% - 70% pe zborurile rezervate catre Paris, cu sau fara escala. Asta in conditiile in care biletele de avion catre capitala Frantei inseamna aproximativ 20% din totalul zborurilor rezervate pe Paravion. Insa, la aproximativ 4-5 zile dupa atentate, am inceput sa recuperam zboruri constant, cu o medie zilnica de 2-3%. In acest moment, este adevarat ca raportam un declin al rezervarilor si spre alte capitale europene, vecine ale Frantei: Bruxelles, Amsterdam, Londra, chiar si Berlin. Turistii care renunta la aceste destinatii sunt rerutati catre Sudul Europei - in special Italia, Spania, Portugalia si Grecia", a declarat pentru MEDIAFAX Remus Visan, managing director al agentiei de turism online Paravion.ro.

Acesta subliniaza ca nu neaparat teama i-a determinat pe turistii romani sa-si anuleze zborurile catre Paris si celelalte capitale, ci faptul ca nu stiau daca vor putea sa isi petreaca timpul acolo asa cum l-au planificat, intrucat nu au siguranta ca obiectivele turistice, barurile, restaurantele, cluburile sunt sau vor fi deschise.

Potrivit Paravion.ro, calatoriile de business nu au inregistrat declinuri, probabil deoarece clientii care calatoresc in interes de serviciu nu au mult timp liber la dispozitie pentru a simti atmosfera din oras.

"Initial, am inregistrat un flux de anulari, cam 10%-15% din biletele de zbor emise, dar am sfatuit turistii sa astepte si sa aleaga o alta perioada de calatorie, eventual in februarie, cand avem vacanta scolara, sau de Valentine’s Day. In ceea ce priveste pachetele de vacanta, in speta cele de Craciun si Anul Nou, Paravion nu a inregistrat absolut nicio anulare. Din nou, o dovada in plus ca romanilor nu le este frica sa calatoreasca. Acestia inca asteapta sa se informeze daca vor avea acces la toate atractiile turistice specifice si/sau dorite", a spus Remus Visan.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

El precizeaza ca hotelierii au scazut tarifele cu 50% la hotelurile de 5 stele si cu aproximativ 30% la hotelurile de 3 si 4 stele, lucru care a scazut preturile la city-break-ri cu 30%.

La randul lor, reprezentantii agentiei Vola.ro spun ca au inregistrat scaderi ale cererii pentru Paris si Bruxelles, dar ca sunt destul de putini aceia care nu vor sa mai calatoreasca deloc.

"Doar pe Paris si Bruxelles am observat un impact mai puternic al evenimentelor din ultima perioada. Dar aceasta scadere este atat una organica, venita din partea clientilor, cat si in mare parte «cauzata» de noi. Imediat dupa aparitia problemelor, Vola.ro a intrerupt orice promovare pentru Paris si Bruxelles. Pe alte destinatii nu putem spune ca au existat scaderi, ba din contra, datorita promotiei Sale Week pe care o avem in aceasta perioada, avem o crestere generala de 400% a cererii de pachete turistice. Oamenii sunt inca dornici sa calatoreasca si pretul este un trigger important", a declarat pentru MEDIAFAX Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Aceasta spune ca au existat si cateva cazuri in care clientii au ales sa isi anuleze calatoria leisure.

"Au existat cateva cazuri, in special in randul celor care aveau calatorii leisure. Depinzand de tipul de bilet pe care il cumparasera, oamenii au ales fie sa amane plecarea, fie sa se orienteze spre o alta destinatie. Piata de calatorii business nu a fost impactata deloc. In general, clientii intreaba daca sunt probleme de anulari ale zborurilor si alte chestiuni tehnice, dar sunt destul de putini cei care nu vor sa mai calatoreasca deloc", a spus oficialul agentiei de turism.

Potrivit acestuia, agentia nu incearca sa atraga turisti pentru destinatiile afectate de situatia politica din ultima vreme, ci a venit cu promotii pe alte destinatii.

"In principiu, noi am propus celor care aveau planificate sejururi in Paris sau Bruxelles, niste alternative in apropiere. Bruges ca alternativa de cazare in loc de Bruxelles sau Valea Loarei pentru cei cu sejururi in Paris", a adaugat Melinescu.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

In opinia sa, valul negativ de promovare este posibil sa afecteze pe termen lung si turistii sa aiba reticente in a calatori in diferite zone.

De cealalta parte, reprezentantii touroperatorului Christian Tour afirma ca nu au observat nicio scadere a interesului pentru orasele unde au existat probleme de ordin politic, avand in vedere faptul ca aceste orase nu reprezinta destinatii de volum, mai cu seama in aceasta perioada rece a anului cand nu se prea organizeaza city break-uri sau weekend break-uri.

"Pana astazi nu am primit solicitari de anulare pentru aceste destinatii. Pachetele turistice pe care le touroperam includ vizite scurte de maxim cateva ore in cadrul circuitelor turistice care acopera si aceste orase, iar aceste circuite se organizeaza de obicei in perioada aprilie-octombrie, in acest moment nu avem grupuri care sa se afle in Paris, Bruxelles sau alte orase afectate de problemele politice ale momentului. Ofertele sunt cele standard pentru aceasta perioada si anume oferte First minute aplicate tuturor tipurilor de circuite culturale in Europa", a afirmat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

El precizeaza ca nu a fost cazul pana acum sa redirectioneze turistii.

"Singurul charter suspendat momentan este cel de Egipt, iar turistii care deja achizitionasera un pachet pentru aceasta destinatie au fost rerutati pe perioada suspendarii fie catre Dubai, fie catre destinatii mai calde in aceasta perioada, din Europa (Costa del Sol, Toscana, Sicilia, Cipru, etc.)", a adaugat Pandel.

La randul sau, Razvan Pascu, consultant marketing turistic, remarca din discutiile cu agentiile de turism o usoara scadere a vanzarilor de bilete de avion spre destinatiile din Europa unde au existat alerte teroriste sau atentate. In plus, el nu recomanda vacantele in Egipt in perioada urmatoare si nici calatoriile in tari din Orientul Mijlociu, mai putin Emiratele Arabe Unite.

"Vorbim aici despre noile rezervari, si nu despre rezervarile deja efectuate. Dintre cei care aveau bilete deja cumparate exista putine anulari. Cred ca pe termen scurt oamenii vor fi in expectativa, vor astepta sa vada cum evolueaza situatia in tari precum Italia, Turcia, Franta sau Belgia, dar pe termen mediu nu vor renunta la calatorii, iar trendul va fi in continuare crescator", a spus Pascu.

In opinia sa, oamenii sunt usor panicati de ororile care s-au petrecut in Franta, dar in scurt timp panica va trece si lucrurile vor reveni la normal. "La fel s-a intamplat si dupa atentatele din Londra, Madrid sau New York. Oamenii nu vor inceta sa calatoreasca; din contra. Legat de Bruxelles sau alte orase belgiene, pe termen scurt recomand precautie. Pe termen mediu si lung, nu cred ca Franta va fi foarte afectata, mai ales daca autoritatile franceze vor incepe sa demonstreze ca sunt eficiente si ca tara este sigura", a adaugat el.

Un numar de 130 de persoane au fost ucise si alte cateva sute ranite, intr-o serie de atentate comise la 13 noiembrie in mai multe zone din Paris. Teroristi sinucigasi s-au aruncat in aer in fata arenei "Stade de France", in timpul unui meci de fotbal intre reprezentativele Frantei si Germaniei. In paralel, teroristii au deschis focul cu arme automate la restaurante si terase din zonele Bichat, Charonne si Bataclan, in centrul capitalei Frantei. Circa 85 de persoane au fost ucise in sala de concerte Bataclan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.