Cel putin 80 dintre cele 170 de persoane luate ostatice de teroristi intr-un hotel din Bamako au fost eliberate, unele afirmand ca islamistii vorbesc limba engleza, informeaza CNN.

[Update]

Imediat dupa eliberarea celor 80 de ostatici, fortele speciale au declansat asediul asupra Hotelului Radisson Blu din Bamako, a transmis postul public ORTM.


[Update]

Aproximativ zece persoane au fost evacuate din cladire, adauga ziarul francez in pagina electronica. Fortele de ordine au luat cladirea cu asalt.
Hotelul a anuntat ca doi barbati inarmati au luat ostatici 140 de clienti si 30 de angajati.

Potrivit CNN, care citeaza un martor - Amadou Keita - care lucreaza la un centru cultural din apropiere, atacatorii au sosit vineri dimineata la bordul unui automobil diplomatic si au deschis focul imediat ce au intrat in hotel. Impuscaturi s-au auzit timp de mai multe minte, a declarat el.

Militari din Mali, ajutati de trupe ONU au inconjurat hotelul. Ei au putut sa elibereze cativa ostatici, a declarat pentru CNN, de la fata locului, un jurnalist de la televiziunea de stat ORTM.

Insa doi cetateni din Mali si unul francez au murit, potrivit unui oficial ONU, care nu a oferit alte amanunte.

Nicio grupare nu a revendicat imediat luarea de ostatici. Insa atacul are loc la o zi dupa ce presedintele francez Francois Hollande a laudat trupele franceze pentru lupta cu succes impotriva islamistilor in aceasta tara africana.

"Franta poarta acest razboi cu fortele sale armate, cu militarii sai, cu curaj. Trebuie sa poarte acest razboi impreuna cu aliatii sai, partenerii nostri ne pun la dispozitie toate mijloacele de care dispun, ca in Mali, si vom continua (sa purtam acest razboi) in Irak si il vom continua in Siria", a declarat joi Hollande.

Mali este o fosta colonie franceza. La solicitarea autoritatilor de la Bamako, Franta a lansat o ofesiva, in 2013, dupa ce islamisti radicali au cucerit orasul strategic Konna.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

Aceasta campanie terestra si aeriana i-a respins in desert pe luptatorii care preluasera controlul asupra partii de nord a tarii.

Un purtator de cuvant al Misiunii ONU in Mali (MINUSMA) Olivier Saldago a declarat ca hotelul gazduia o delegatie numeroasa implicata in procesul de pace.

Cel putin sapte oaspeti chinezi ai hotelului se afla printre ostatici, porivit presei chineze. Unul dintre ei a comunicat printr-un schimb de mesaje instant cu un reporter de la agentia China Noua, caruia i-a spus ca a auzit multiple focuri de arma in exteritorul camerei sale, dupa care a simtit miros de fum.

China si-a extins prezenta in Africa in ultima perioada, investind in proiecte de infrastructura la scara mare pe tot continentul. Numerosi oameni de afaceri chinezi fac afaceri pe continent, atrasi de oportunitati.

In august, 12 persoane, inclusiv cinci militari din Mali, au fost ucisi intr-o luare de ostatici si asaltul care a urmat, la un hotel din Sevare, in centrul tarii. Militarii au luat hotelul cu asalt dupa o zi de asediu. Persoane inarmate au atacat hotelul dupa ce au atacat o baza militara din apropiere.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Atacatorii din august erau afliliati Miscarii de Eliberare Macina. Potrivit Human Rights Watch (HRW), aceasta este o grupare islamista care comite "abuzuri grave in cursul unor operatiuni militare impotriva fortelor de securitate din Mali".

Hotelul Radisson Blu se afla la aproximativ 15 minute distanta de Aeroportul International Senou de la Bamako si are 190 de camere si apartamente.



Potrivit reprezentantilor hotelului, care este frecventat de cetateni straini, doi barbati inarmati au luat ostatici 140 de clienti si 30 de angajati.

Soldatii din Mali, ajutati de trupele ONU, au inconjurat hotelul in care se desfasoara luarea de ostatici, care nu a fost revendicata deocamdata.

"Saptamana aceasta a fost o delegatie mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako"
, a declarat Olivier Saldago, purtator de cuvant al Misiunii ONU de stabilizare in Mali (MINUSMA).

Citeste si:
5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România
5 dintre ostaticii eliberați...

Saldago a precizat ca fortele MINUSMA ii ajuta in prezent pe soldatii din Mali in teren. Anterior, o sursa din fortele de securitate si un martor au declarat pentru Reuters ca persoane inarmate au atacat vineri dimineata un hotel de lux frecventat de cetateni straini si se pare ca au luat ostatici.

Hotelul Radisson Blu este situat la vest de centrul orasului, intr-un cartier in care se afla sediile unor ministere si ale unor misiuni diplomatice, scrie MEDIAFAX.

"Au fost focuri de arma dimineata devreme. Se pare ca este o tentativa de luare de ostatici. Politia este acolo si izoleaza zona", a declarat sursa din domeniul securitatii. Potrivit unor martori din zona, politia a inconjurat hotelul si a blocat drumurile care duc spre cartier.

Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter ca este la curent cu operatiunea armata de la hotelul Radisson si i-a sfatuit pe cetatenii americani sa ramana in case.

Citeste si:
Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea...
Studioul inSIGN va propune...

Nordul statului Mali a fost ocupat in 2012 de luptatori islamisti, unii avand legaturi cu Al-Qaida. Desi acestia au fost eliminati in urma unei operatiuni militare condusa de Franta, violentele sporadice continua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.