Premierul francez Manuel Valls a avertizat joi ca Franta risca un atac terorist chimic sau biologic, intr-un discurs in Adunarea Nationala, care dezbate un proiect de lege ce prelungeste starea de urgenta cu trei luni, in urma atacurilor de la Paris, soldate cu 129 de morti.

"Starea de urgenta trebuie sa fie prelungita pe tot teritoriul, in tara si in teritoriile de peste mari", a declarat Valls, adaugand ca "alte libertati au fost sau pot fi limitate temporar", relateaza Le Monde in pagina electronica.

Premierul a vorbit, de asemenea, despre decretul publicat pe 13 noiembrie care autorizeaza folosirea sulfatului de atropina ca antidot intr-un atac chimic, decret care vizeaza Conferinta ONU de la Paris pe tema incalzirii globale (COP21), si care nu corespunde unei amenintari specifice, a precizat ulterior Guvernul.

"Trebuie ca in prezent sa nu excludem nimic, si o spun cu toata precautia care se impune, dar stim si ne gandim ca poate exista riscul unui (atac cu) armament chimic si bacteriologic", a declarat Valls in Adunarea Nationala.

Franta se confrunta cu "un razboi nou", un razboi "in care teroarea este primul scop si prima arma", a declarat premierul joi in fata deputatilor, in acest discurs privind prelungirea starii de urgenta, relateaza postul Europe1.

"Suntem in razboi! Nu un razboi cu care Istoria sa ne fi obisnuit, in mod tragic. Nu, (ci cu) un razboi nou - extern si intern -, in care teroarea este primul scop si prima arma", a declarat premierul francez, scrie MEDIAFAX.

"Imaginatia macabra a celor care dau ordine este fara limite: pusti de asalt, bombe umane, arme albe (...). Trebuie ca in prezent sa nu excludem nimic, si o spun cu toata precautia care se impune, dar stim si ne gandim ca poate exista riscul unui (atac cu) armament chimic si bacteriologic"
, a avertizat el.

In fata aceste amenintari, serviciile de sanatate ale armatei au fost rechizitionate in vederea fabricarii unui numar maxim de doze de antidot intr-un timp record, de 11 zile, care corespunde inceperii COP21, precizeaza postul.

Valls a mai spus in fata deputatilor ca "a venit vremea, mai mult ca niciodata, ca Europa sa adopte textul" cu privire la fisierul european al pasagerilor avioanelor, in vederea "garantarii trasabilitatii deplasarilor, inclusiv in interiorul Uniunii". "Este o conditie a securitatii noastre colective", a subliniat el.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.