Sustinerea Consiliului de Securitate ONU pentru interventia militara impotriva teroristilor din Siria ar fi de preferat, dar nu este esentiala, a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron, citat de BBC News online.

"Evident, este intotdeauna preferabil in aceste circumstante sa avem sustinerea totala a Consiliului de Securitate ONU; insa, ceea ce conteaza foarte mult este ca orice operatiune a noastra sa fie legala pe plan intern si sa contribuie la protejarea tarii", a explicat David Cameron. Marea Britanie participa la coalitia internationala coordonata de Statele Unite care efectueaza de peste un an raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Siria si Irak ale retelei teroriste Stat Islamic. Rusia blocheaza prin veto adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate ONU privind interventia in Siria.

"Rusia are scopuri diferite si a amenintat in mai multe randuri ca va bloca orice rezolutie de acest fel", a subliniat Cameron, scrie mediafax.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.

Organizatia terorista sunnita Stat Islamic ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.