Zeci de palestinieni au fost raniti in timpul unor ciocniri cu fortele israeliene in Cisiordania ocupata, miercuri, in timpul comemorarii a 11 ani de la decesul liderului palestinian Yasser Arafat, a anuntat Ministerul Sanatatii, relateaza AFP in pagina electronica.

Cel putin patru persoane au fost ranite de gloante reale in orasul palestinian Al-Bireh, in apropiere de Ramallah, a anuntat Ministerul palestinian al Sanatatii. Alti sase palestinieni au fost atinsi de gloante adevarate in timpul unor ciocniri care au avut loc in orasul Tulkarem. In total, "62 de cetateni au fost raniti de gloante reale si de cauciuc in timpul unor ciocniri cu ocupantul (israelian) la Tulkarem, Ramallah, Al-Bireh si Betleem", potrivit palestinienilor.

Armata israeliana a afirmat ca fortele sale au raspuns unor atacuri. "Insurgentii au atacat fortele lansand asupra lor cocteiluri Molotov si pietre. Prin urmare, fortele au raspuns" in special cu gloante reale, potrivit unui comunicat de presa.

Intre 200 si 300 de palestinieni care intonau cantece nationaliste au avansat cu un tractor in Al-Bireh, aruncand pietre si anvelope arse spre fortele de ordine israeliene. La randul lor, fortele au lansat gaze lacrimogene si glonate adevarate pentru a-i dispersa.

In Gaza, circa 200 de palestinieni au manifestat in fata sediului ONU, afisand portrete ale lui Arafat, dar nu s-au inregistrat violente, scrie MEDIAFAX.

De la inceputul lunii octombrie, 10 israelieni au fost ucisi in atacuri palestiniene in care au fost folosite cutite si arme, a anuntat Ministerul israelian de Externe. Ministerul palestinian al Sanatatii a spus ca 79 de palestinieni au fost ucisi in aceeasi perioada. Majoritatea dintre ei erau presupusi atacatori care se foloseau de cutite sau vehicule. Altii au fost ucisi in confruntari cu fortele de securitate israeliene, care au folosit gaze lacrimogene, gloante de cauciuc, precum si munitie si comandouri sub acoperire impotriva palestinienilor care aruncau pietre si sticle incendiare.

Fostul presedinte palestinian, Yasser Arafat, a murit pe data de 11 noiembrie 2004, la varsta de 75 de ani, intr-un spital militar din apropiere de Paris. Responsabili palestinieni spun ca Israelul este respnsabil de decesul lui Arafat, care a murit otravit, potrivit acestora.

Citeste si:
Ce se întâmplă la spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza și de ce....
Ce se întâmplă la spitalul...

Intr-o declaratie televizata, actualul presedinte palestinian, Mahmoud Abbas, a spus ca trebuie elucidat un mare mister privind moartea lui Arafat, dand asigurari poporului sau ca o "comisie de ancheta isi va continua activitatea pana cand va fi descoperit adevarul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.